EVROPA U PLAMENU, POŽARI OD ŠPANIJE DO NEMAČKE: Vatra se primakla Berlinu, a Italiju pogodila suša VIDEO, FOTO
Foto: EPA-EFE/VILLAR LOPEZ

nepogoda

EVROPA U PLAMENU, POŽARI OD ŠPANIJE DO NEMAČKE: Vatra se primakla Berlinu, a Italiju pogodila suša VIDEO, FOTO

Planeta -

Više požara izbija u Španiji, gde su temperature i danas nešto niže posle nedelju dana ekstremnih vrućina, u Nemačkoj vatra gori u blizini Berlina, a sušom je teško pogođena Italija, prenela je agencija u nedelju.

Spasilačke službe i danas nastavljaju da gase više požara duž Španije, dok toplotni talas koji je stigao ranije nego obično počinje da jenjava.

Najveći šumski požar do sada je uništio više od 25.000 hektara u planinskom lancu Sijera de la Kulebra u regionu Kastilja i Leon, saopštile su regionalne vlasti.

Požar koji je izbio u sredu morao je da evakuiše 14 sela, odnosno stotine ljudi. U nedelju im je dozvoljen povratak zbog povoljnije situacije, rekli su lokalni zvaničnici. Nekoliko puteva je ponovo otvoreno, kao i železnička linija između Madrida i Galicije, koja je privremeno zatvorena u subotu.

U drugim delovima zemlje, šumski požari bukte u Kataloniji i Navari, regionu gde su temperature takođe izuzetno visoke u nedelju. Temperature iznad 40 stepeni Celzijusa zabeležene su u Španiji cele nedelje, ali su u nedelju pale u većem delu zemlje.

U Nemačkoj, požar koji gori u šumovitoj oblasti jugozapadno od Berlina proširio se južnije, ali vatra je sve slabija, rekao je portparol vatrogasne brigade u nedelju ujutro.

"Helikopter je izmerio područje. Zahvaćeno je oko 100 do 110 hektara. Vatra se proširila na jug/jugoistok", rekao je on.

Zabrinjavajući su udari vetra koji se prognoziraju kasnije u nedelju.

Sve veća suša pogađa i Italiju, a regioni na severu zahtevaju da država proglasi vanredno stanje.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli rekao je ovog vikenda da je proglašenje vanrednog stanja "neizbežno", prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

O tom pitanju će regionalni lideri razgovarati sa vladom na sastanku u Rimu sledeće nedelje.

U raznim delovima Sredozemnog mora kiše nije padalo oko četiri meseca. Reka Po ima najniži vodostaj u poslednjih 70 godina. Nedostatak vode mogao bi da utiče na lošije žetve u Pijemontu, Lombardiji i Emiliji-Romanji.

Na mnogim mestima rezervoari za vodu su prazni, a cisterne se koriste za transport vode. Na nekim mestima, međutim, voda se može koristiti samo za piće ili za neophodne aktivnosti. U nekim delovima zemlje, prema procenama poljoprivredne industrije, prinosi su prepolovljeni.

Pogođena je i mlekarska industrija, a zbog neobičnih vrućina i nestašice stočne hrane krave daju i do 10 odsto manje mleka.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track