KALINJINGRADSKA OBLAST NIJE NA METI BLOKADA EU? Borelj: Cilj embarga sprečiti izbegavanje sankcija, razmotrićemo naše smernice
Foto: Foto Printscreen Twitter

nije šija nego vrat

KALINJINGRADSKA OBLAST NIJE NA METI BLOKADA EU? Borelj: Cilj embarga sprečiti izbegavanje sankcija, razmotrićemo naše smernice

Planeta -

Smernice o sankcijama ne bi trebalo da "blokiraju“ saobraćaj između Rusije i njene eksklave Kalinjingrad, tvrdi visoki diplomata EU.

Evropska unija ne želi da uvede "blokadu“ ruskoj Kalinjingradskoj oblasti i preispitaće svoje smernice za sankcije kako bi izbegla "blokiranje" saobraćaja u i iz eksklave, rekao je u četvrtak visoki diplomata bloka Žozep Borelj.

Akcije Litvanije za ograničavanje tranzita do i iz Kalinjingrada, koje se sprovode u skladu sa smernicama Evropske komisije, imaju za cilj pre svega da spreče zaobilaženje sankcija uvedenih Rusiji zbog tekućeg sukoba u Ukrajini, objasnio je Borelj.

"Želimo da napravimo kontrole koje bi mogle da spreče bilo kakvo izbegavanje sankcija, a ne sprečavanje saobraćaja. A [Evropska] Komisija i Evropska služba za spoljne poslove će razmotriti smernice kako bi razjasnili da ne želimo da blokiramo ili sprečimo saobraćaj između Rusije i Kalinjingrada“, rekao je on novinarima.

"Postoje neke robe koje su pod kontrolom i ova kontrola mora biti sprovedena na pametan i mudar način kako bi se kontrolisale sankcije, ali ne i ometanje saobraćaja između Kalinjingrada i Rusije", rekao je on.

Tokom vikenda, litvanski nacionalni železnički operater zabranio je protok sankcionisane robe između regiona i kontinentalne Rusije, pozivajući se na smernice za sankcije Evropske komisije. Restrikcije, za koje se očekuje da će uticati na otprilike 50% tokova tereta između eksklave i ostatka Rusije, već su pogodile i drumski saobraćaj, prema zvaničnicima Kalinjingrada.

Dok je Moskva taj potez označila kao "ekonomsku blokadu“ regiona, i EU i Vilnjus insistiraju na tome da ograničenja ne treba tako doživljavati. Najviši ruski zvaničnici obećali su odgovor na "neprijateljske" akcije, a predsednik ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev obećao je korake koji bi "imali ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“.

"Naravno, Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere su u toku i biće usvojene u bliskoj budućnosti“, rekao je Patrušev medijima tokom posete Kalinjingradu u utorak.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track