ČELIČNA KIŠA Ukrajinci tvrde: Ovo je prvo borbeno delovanje raketnog sistema HIMARS po ruskim ciljevima! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

SREBRNI METAK

ČELIČNA KIŠA Ukrajinci tvrde: Ovo je prvo borbeno delovanje raketnog sistema HIMARS po ruskim ciljevima! VIDEO

Planeta -

Reč HIMARS se od juče sa velikim uzbuđenjem izgovara po vaskolikom internetu, a posebno među onima, koji podržavaju Kijev. Ovaj raketni sistem se sa nestrpljenjem čekao punih mesec dana i kako su ga neki opisali kao " američki srebrni metak" za rusku vojsku.

19:13

RUSKI NAPAD NA SEVERODONJECK IZ VAZDUHA I S KOPNA Ovako izgleda finalna faza borbe na istoku Ukrajine

Par sati od prve vesti da je ovaj raketni sistem stigao u Ukrajinu, na Fejsbuku tačnije na stranici Artiljerijsko-raketne brigade A1476 iz Sumija odnosno treba napomenuti da se radi o FB stranici koju verovatno održavaju možda bivši, možda aktivni ili entuzijati, jer se vidi da nije zvanična stranica jednice ukrajinske vojske.

Elem, to i nije toliko bitno, koliko tvrdnja da je kasno sinoć i možda u noći četvrtak na petak zabeleženo prvo borbeno delovanje ovog raketnog sistema po ruskim ciljevima.

Autentičnost snimka je nemoguće proveriti, ali više kredibilnih vojnih stranica ga je objavila sa gore pomenutom tvrdnjom, ali ne treba isključiti da su možda u pitanju i ukrajisnke višecevni raketni sistemi sovjetske proizvodnje BM-21 i BM-27 popularno zvani "Uragan" i "Smerč". Ne treba isključiti i da su snimci možda sa borbene provere ovog raketnog sistema.

Inače u propagandnom ratu Kijeva i Moskve već je bilo obilatog prikazivanja snimaka ovog raketnog isstema iz navodnog borbenog delovanja u Ukrajini, ali se ispostavilo da su snimci lažni, jer tad SAD su govorile da će isporučiti ovaj sistem Kijevu, ali do realizacije posle nije došlo.

Pretpostavlja se da je to verovatno bilo na Harkovskom pravcu, gde su ruske snage poslednjih dana napravile značajni pomak prema ovom drugom najvećem ukrajinskom gradu posle Kijeva. Ono što je interesantno jeste, ako je ova vest i snimak tačan da jednica koja je naoružana prvim primercima ovog raketnog sistema dugog dometa dobijenim iz donacije SAD upravo ona koja se naslanja na rusku granicu.

S obzirom da je Rusija upozorila Ukrajinu da u slučaju bilo kog napada sa ovim raketnim sistemom i raketama dometa do 80 km po ciljevima u dubini ruske teritorije, dejstvovaće se po centrim odlučivanja Kijeva, ostaje da se vidi da li će političke i vojne vlasti ispuniti obećanje i odoleti izazovu napada na Rusiju, kao i da či će biti isporučena paleta raketa ATACMS domet 300 do 500 km u verzijama Blok I do Blok IV.

Podsetimo, Oleksej Rezikov, ministar odbrane Ukrajine na svom Tviter nalogu u četvrtak je objavio vest sa slikom da je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u Ukrajinu.

- Ovo će biti vrelo leto za ruske okupatore, i poslednje za neke od njih, naveo je Reznjikov i zahvalio se svom kolegi Sekretaru za odbranu SAD Lojdu Ostinu III za isporuku ovog raketnog sistema.

Inače prve ukrajinske posade za ovaj raketni sistem počele su obuku početkom juna meseca ove godine na poligonu Grafenver u Bavarskoj, gde su ukrajinski artiljerci prošli sve faze borbene upotrebe ovog raketnog sistema po ubrzanom kursu.

Ukrajinski HIMARS- i o kojima većina od 30 NATO članica može da sanja imaće kontejner za lansiranje 12 raketa dometa do 80 km. Pluton po jednom lanseru od 12 raketa može da bude ispaljen u jednom minutu.

SAD su isporučile Ukrajini za sad prva tri raketna sistema. Ovim isporukama priključili su se Britanci sa svoja tri MLRS M 270 ali u guseničarskoj verziji, dok je američka na šasiji teretnjaka konfiguracije 6x6. U narednim nedeljama i mesecima se očekuje još isporuke ovih sistema, koje Ukrajina smatra ultimativnim oružjem za zaustavljanje ruske ofanzive u Donbasu.

Kurir.rs/A.Mlakar

HIMARS

Potreba za brzim transportom naterala je konstruktore da razviju lakšu varijantu ovog raketnog sistema pod nazivom HIMARS montiranog na platformu kamiona 6x6 mase do 11 tona. Ovaj sistem ima opciju lansiranja jednog kontejnera za lake rakete i jednu tešku raktu ATACMS. Kasnije je spektar postao identičan kao kod guesničara. Posada je tročlana, a yahvaljujući SUV i visokom stepenu automatizacije ovim sistemom mogu da upravljaju dva operatera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track