SUMORNO PREDVIĐANJE SVETSKE BANKE: Planeta će teško izbeći recesiju
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

kriza

SUMORNO PREDVIĐANJE SVETSKE BANKE: Planeta će teško izbeći recesiju

Planeta -

Svetska banka procenjuje da će SAD i druge ekonomije teško izbeći recesiju.

Sjedinjene Države i ostale svetske ekonomije teško će izbeći recesiju, s obzirom na jačanje inflacije, podizanje kamatnih stopa i posustajanje rasta u Kini, ocenila je glavna ekonomistkinja Svetske banke Karmen Rajnhart.

Prema njenim rečima, izuzetno je teško obuzdati inflaciju i istovremeno obezbediti uslove za kontrolisano, postepeno usporavanje aktivnosti.

Nema sumnje da je recesija danas vruća tema, naglasila je Rajnhert.

"Svi se pribojavaju da rizici isključivo signaliziraju moguće slabljenje aktivnosti", rekla je ona Rojtersu, izdvojivši niz šokova i podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, koje su 15 godina bile na izuzetno niskom nivou ili su čak bile negativne.

U vreme globalne finansijske krize 2008/2009, Kina je bila veliki motor rasta. Danas je kriza mnogo šira, ali stopa rasta u Kini više nije dvocifrena, rekla je ona.

Svetska banka snizila je prognozu rasta globalne ekonomije u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2.9 posto, upozorivši da se rat u Ukrajini nadovezao na pandemiju kovida.

Mnogim zemljama preti recesija, zaključuju u Svetskoj banci.

Ako se rizici obistine, svetska ekonomija bi ove godine mogla da poraste na samo 2,1 posto i uspori na 1,5 posto u 2023. godine, što bi značilo gotovo stagnaciju BDP-a po stanovniku.

Na pitanje mogu li SAD ili svet da izbegnu recesiju, Rajnhart je odgovorila: "Prilično sam skeptična. Sredinom devedesetih, za vreme mandata predsednika (američke centralne banke) (Alana) Grinspana, rast je usporio ali se tada strahovalo od inflacije od tri posto, ne od oko 8,5 posto."

"Ne možete baš pronaći mnogo razdoblja u kojima Fedovo značajno zaoštravanje monetarne politike nije uzelo danak ekonomiji", dodala je.

Kabinet aktealnog američkog predsednika Džoa Bajdena nije bio usamljen u pogrešnoj proceni rizika inflacije, naglasila je, napomenuvši da su opasnost podcenili i američka centralna banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Svetska banka upozorila je pak vrlo rano na to da je inflacija "stvaran rizik", naglasila je ona.

"Fed nije trebalo da okleva, trebao je interveniše ranije - govorim to već dugo - i agresivnije. Što duže čekate, to drastičnije mere morate uvesti", poručila je Rajnhart.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track