ZELENSKI: Ukrajina sada izvozi struju u EU, to će smanjiti zavisnost od ruskog gasa! VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

100 megavata

ZELENSKI: Ukrajina sada izvozi struju u EU, to će smanjiti zavisnost od ruskog gasa! VIDEO

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokretanje prenosa električne energije u Rumuniju početak procesa koji bi mogao da pomogne Evropi da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata.

Zelenski je to rekao noćas, nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata.

Ukrajinski predsednik je ocenio da je početak izvoza "još jedan značajan korak u našem kretanju prema Evropskoj uniji".

"Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan deo ruskog gasa koji koriste evropski potrošači može da se zameni. To nije samo pitanje zarade od izvoza za nas već pitanje bezbednosti za celu Evropu", rekao je on i podsetio na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sistemom EU.

Kako podseća Hina, Ukrajina je sredinom marta postigla dogovor o pridruživanju Evropskoj mreži operatera prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E) kao posmatrač, nakon što je njena mreža povezana s mrežom EU.

ENTSO-E je ove sedmice saopštio da su dovršene pripreme za prvi izvoz iz Ukrajine, zajedno s električnom energijom iz Moldavije, počev od 30. juna, korišćenjem interkonekcije s Rumunijom.

Uskoro će uslediti trgovanje električnom energijom na drugim interkonekcijama između Ukrajine i Slovačke, Ukrajine i Mađarske, kao i između Moldavije i Rumunije.

U prvoj fazi kapacitet kojim će se trgovati biće postavljen na 100 megavata, navode iz ENTSO-e.

Premijer Šmihal ranije je rekao da Ukrajina može Evropi sa isporuči 2,5 gigavata struje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track