BAJDENOV GAF IZ PROŠLOSTI GA PROGONI: Evo šta je rekao da misli o vožnji u pijanom stanju! VIDEO
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

bruka

BAJDENOV GAF IZ PROŠLOSTI GA PROGONI: Evo šta je rekao da misli o vožnji u pijanom stanju! VIDEO

Planeta -

Povodom hapšenja supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi zbog vožnje u pijanom stanju, neki se prisećaju vremena kada je predsednik Bajden odbacio vožnju u pijanom stanju kao nedostojnu kaznenog dela.

Bajdenovi komentari mogu učiniti da se Pol Pelosi oseća bolje zbog ugrožavanja života na putu, ali možda neće učiniti da se hiljade porodica koje su izgubile svoje voljene zbog pijanih vozača osećaju bolje zbog svog srceparajućeg gubitka.

Komentari su usledili kada se Bajden pojavio na januarskom forumu kandidata demokrata u Des Moineu, Ajova, 2020. godine, kada se pojavila tema ilegalnih stranaca.

Tokom svog odgovora, Bajden se požalio da mnoga deca ilegalaca sede kod kuće nesigurna da će se njihovi roditelji vratiti kući s posla jer bi ih službenici za imigraciju mogli uhapsiti negde tokom dana.

Jedan primer koji je naveo je da bi ilegalni stranac mogao biti uhapšen, a zatim deportovan nakon što je uhvaćen u pijanom stanju.

Ali tokom svojih komentara, on je takođe insistirao da ne smatra vožnju u pijanom stanju krivičnim delom, objavio je tada Vašington Egzaminer.

Tokom foruma tadašnji kandidat za predsednika je rekao: „Ona [deca] idu u školu pitajući se da li njihova mama dolazi i pokupi ih, zar ona neće biti tamo jer je agent imgracione agencije ICE-a bio tamo da je uhapsi? Ili ih odvede kod doktora, da neće biti tamo jer je „bez dokumenata“ i da će ga pokupiti ICE agent.

Zatim je dodao: „Menjate kulturu govoreći da ćete dobiti otkaz. Otpušteni ste ako to, u stvari, uradite. Vi hapsite samo u svrhu suočavanja sa počinjenim krivičnim delom, a ja ne računam vožnju u pijanom stanju kao krivično delo."

Snimak Bajdenovog proglašenja zanimljiv je jer je publika demokrata tokom snimanja bila zaprepašćena i utihnula kada je Bajden odbacio težinu vožnje u pijanom stanju. Čak su i dvojica domaćina događaja izgledala nesigurni šta da kažu na Bajdenovo brbljanje.

Naravno, kandidat Bajden je potpuno pogrešio. Mnogo je slučajeva kada pijani vozači mogu biti optuženi za krivično delo. Iako se u ranim slučajevima to smatra prekršajem, može se optužiti kao krivično delo za hronična, ponovljena krivična dela, kao i kada neko umre kao rezultat dela, navodi Ligal Meč.

Komentar je, naravno, ilustrativan za Bajdenov blag stav prema kriminalu, jer je Bajden pokušavao da okarakteriše vožnju u pijanom stanju kao lakši prekršaj, koji nije dostojan da rezultira deportacijom. A Bajden je reagovao na vesti da se veliki broj hapšenja ilegalaca obično dešava zbog policijskih akcija tokom hapšenja u pijanom stanju.

Godine 2018, na primer, oko polovine od 158.000 ilegalaca koje je ICE „administrativno uhapsio“ imalo je optužbe ili osude za vožnju u pijanom stanju, primetio je Vašington Egzaminer te godine.

Dok je Bajden očajnički tražio načine da smanji količinu deportovanih ilegalaca proglašavajući vožnju u pijanom stanju dovoljno bezopasnom da izbegne optužbe za krivična dela, njegovo odbacivanje prekršaja svakako pozdravlja suprug predsednice Nensi Pelosi, Pol Pelosi.

Pelosi je zaustavljen i odveden u policijsku stanicu okruga Napa zbog vožnje u pijanom stanju nakon što je udario automobilom 28. marta. Uhapšen je i platio kauciju od 5.000 dolara, ali se činilo da optužba neće biti podignuta jer „da li znate ko sam” izgleda da je dobio dan ranije u slučaju.

Međutim, do 23. juna, on je zvanično optužen nakon što su ogorčeni građani počeli da se pitaju zašto je gospodin Pelosi pušten na slobodu kada bi malo ko drugi imao tako blag tretman.

Šta god da se na kraju desi mužu predsednika Predstavničkog doma, Bajdenovo bezobzirno odbacivanje vožnje u pijanom stanju samo da bi služio njegovom blagom ophođenju prema ilegalnim strancima je odvratno koliko i dolazi.

U 2020. godini 11.654 ljudi su ubili pijani vozači, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja SAD. Ovo nije ništa manje od razaranja hiljada američkih porodica.

Amerika je trebalo da bude ogorčena 2020. godine kada je Bajden prvobitno odbacio svoj stav o vožnji u pijanom stanju, a mi bismo i danas trebali da budemo besni zbog njegovog bešćutnog odbacivanja ovog zaista ubistvenog zločina.

Kurir.rs/Western Journal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track