NOVI OBRT U DECENIJSKOJ BORBI ZA PRAVDU: Asanž se žalio na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje u SAD
Foto: Profimedia

HRABRO

NOVI OBRT U DECENIJSKOJ BORBI ZA PRAVDU: Asanž se žalio na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje u SAD

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uložio je danas žalbu na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje u SAD.

Žalba na prošlomesečnu odluku danas je predata Višem sudu u Londonu, a njeno podnošenje predstavlja novi obrt u decenijskoj pravnoj sagi izazvanoj objavljivanjem poverljivih američkih dokumenata na sajtu Vikiliksa.

Pristalice Asanža, koji u nedelju puni 51 godinu, protestovale su danas ispred zgrade britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevajući njegovo oslobađanje. Među demonstrantima je bila i njegova supruga Stela Asanž.

Asanž, australijski državljanin, godinama vodi pravnu bitku pred britanskim sudovima da izbegne izručenje u SAD, gde se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom za zloupotrebu računara.

Američki tužioci tvrde da je Asanž pomogao analitičarki obaveštajne službe vojske SAD Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta, koje je kasnije objavio Vikiliks.

Pristalice Asanža navode da je on novinar koji razotkriva tajne, uključujući zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Londonski sud je u aprilu presudio da bi Asanž mogao da bude izručen u SAD. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je 17. juna nalog kojim se odobrava izručenje Asanža.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja