SLOVACI KIJEVU OBEĆALI MIGOVE 29: Evo zašto oni skoro neće leteti na ukrajinskom nebu! Ne treba zanemariti ni rusku pretnju!
Foto: YORICK JANSENS / AFP / Profimedia, Shutterstock

RANO SE OBRADOVALI

SLOVACI KIJEVU OBEĆALI MIGOVE 29: Evo zašto oni skoro neće leteti na ukrajinskom nebu! Ne treba zanemariti ni rusku pretnju!

Planeta -

Najava češkog premijera Petra Fijale da će češko vazduhoplovstvo uskoro preuzeti dužnosti nadzora nad prozorima Slovačke verovatno je uvod u slanje slovačkih borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka trenutno ima 11 aviona MiG-29, uglavnom jednoseda MiG-29AS, i nekoliko dvoseda MiG-29UBS. Avioni su početkom 2000-ih renovirani i nadograđeni po standardima NATO-a, a među nadogradnjama su i prijateljski NATO sistem za prepoznavanje aviona i multifunkcionalni ekrani u pilotskoj kabini.

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu, Slovačka je počela da pregovara o mogućoj donaciji svojih MiG-ova ukrajinskim snagama, s obzirom na to da zemlja sada čeka prve isporuke već naručenih američkih aviona F-16 – isporuke koje bi sada mogle biti ubrzan kao deo sporazuma o donaciji sovjetskih aviona Ukrajini.

Slovački premijer Eduard Heger rekao je na sastanku sa Fialom da bi sporazum o češkom nadzoru slovačkog neba mogao da traje oko godinu dana - verovatno period u kojem se Bratislava nada da će dobiti prve primerke Blok 70 verzije lovaca F-16. .

Specijalizovani portal za vojnu tehnologiju The Drive Var Zone spekuliše da bi slovački MiG-ovi mogli da budu demontirani i poslati u Ukrajinu kopnenim putem, umesto da sami lete preko granice. Još ranije nakon početka rata, Moskva je upozorila da bi slanje borbenih aviona i druge napredne vojne tehnologije u Ukrajinu predstavljalo prelazak crvene linije, nakon čega će zemlju donatora smatrati legitimnom metom.

S druge strane, postavlja se pitanje da li su to prazne pretnje, s obzirom na sve veće količine naprednih sistema koje su zapadne zemlje poslednjih nedelja isporučile Ukrajini – od američkih raketnih bacača HIMARS do nemačkih artiljerijskih sistema Pancerhaubitze 2000.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track