BRAZILSKA MANEKENKA JE POGINULA KAO UKRAJINSKI SNAJPERISTA: Ceo život obilazila ratišta, a nije žrtva neprijateljskog metka VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

drama

BRAZILSKA MANEKENKA JE POGINULA KAO UKRAJINSKI SNAJPERISTA: Ceo život obilazila ratišta, a nije žrtva neprijateljskog metka VIDEO

Planeta -

Brazilska manekenka koja se kao snajperista borila u Ukrajini umrla je od gušenja kada je ostala zarobljena u zapaljenom bunkeru, otkrila je njena porodica.

Talita do Vale, 39, poginula je u ruskom raketnom napadu na grad Harkov 30. juna, a njena smrt je prvi put prijavljena ove nedelje.

Teo Rodrigo Vijeira, njen brat, sada je progovorio i otkrio da se ugušila nasmrt nakon što je bila odvojena od svoje jedinice, a zatim zaglavljena u zapaljenom bunkeru.

Daglas Burigo, 40, Brazilac koji se takođe bori u Ukrajini, poginuo je u istom napadu dok je pokušavao da je spase.

„Bilo je uzastopnih napada i bataljon je podeljen.Talita je otišla u bunker. Već je bio u plamenu i ostala je zarobljena unutra. Njen prijatelj se vratio da je spasi u intervalu između bombardovanja i završio je mrtva. Umro je od gušenja, nije pogođena gelerima", rekao je njen brat Teo.

On je otkrio da je Talita rođena u Ribeirao Pretu, na jugu Brazila, ali da je živela 30 godina u regionalnom glavnom gradu Sao Paulu.

U mladosti je bila manekenka i glumica pre nego što je studirala pravo, a zatim je radila sa dobrotvornim organizacijama pomažući u spasavanju životinja.

Kasnije u životu išla na ratišta, putujući da se pridruži kurdskim snagama Pešmerga u Iraku koje se bore protiv ISIS-a koji ju je obučio da bude snajperista.

Teo je rekla da je otputovala u Ukrajinu pre samo tri nedelje pre nego što je poslata u grad Harkov, koji više nije pod direktnim napadom Rusije, ali koji je i dalje često granatiran sa druge strane granice.

Talita je slala poruke praktično svakog dana sa fronta, rekao je Teo, otkrivajući da je radila i kao spasilac i kao strelac.

Ona je takođe bila odgovorna za zaštitu od napredujućih ruskih snaga, rekao je on. Teo je dodao: „Talita je oduvek bila uključena u humanitarne misije sa legijom stranih zemalja neke zemlje ili ovde u Brazilu".

„Uvek je bila dirnuta osećanjem spasavanja životinja i ljudi.

„Moja sestra je uvek bila miroljubiva, istinski progresivna. Oružje je deo konteksta, rata, ali ona je spasila živote, spasila je životinje.

„Ona nikada nije podsticala mlade da uzmu oružje. Bila je miroljubiva osoba.'

Njena smrt je dospela na naslovne strane dok ukrajinske snage nastavljaju da vode krvave bitke sa Rusijom na istoku, pri čemu obe strane trpe velike gubitke.

Putinova vojska polako napreduje duž malog dela linije fronta nakon što je zauzela gradove Severodonjeck i Lisičansk u poslednjih 10 dana.

Slavjansk i Kramatorsk su sada sledeće mete, nakon čega on može da tvrdi da je „oslobodio“ ceo region Donbasa.

Ukrajinske snage su i dalje nadjačane, ali teraju Rusiju da plati krvlju za svaki osvojeni metar teritorije, nadajući se da će istrošiti Putinovu vojsku pre nego što krene u kontranapad da povrati oblasti koje su izgubile.

Takvi napadi su već u toku na jugu zemlje, a snage Kijeva se guraju ka gradu Hersonu.

Herson - jedina regionalna prestonica koja je do sada pala u ruke Putinovih ljudi tokom invazije - je strateški vitalno uporište koje se proteže na reku Dnjepar.

Ponovno zauzimanje je isto tako veliki zahtev za ukrajinsku vojsku, koja je do danas pokazala samo ograničene sposobnosti protivnapada tokom rata.

Međutim, ako uspeju, to će zadati težak udarac ruskim tvrdnjama o 'pobedi' i učiniti ranjivim druge oblasti juga.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track