NEMAČKA MINISTARKA JE REKLA DOSTA! Kristin Lambreht: Ovaj oklopni transporter Bundesver neće dati Ukrajini!
Foto: Youtube Screenshot/samachar Plustube

jasno

NEMAČKA MINISTARKA JE REKLA DOSTA! Kristin Lambreht: Ovaj oklopni transporter Bundesver neće dati Ukrajini!

Planeta -

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht odbila je isporuku oklopnih transportera Fuks Ukrajini, pozivajući se na sopstvene bezbednosne interese Nemačke.

„Podržavamo Ukrajinu sa svime što je moguće i odgovorno. Ali moramo da obezbedimo sposobnost Nemačke da se odbrani“, rekao je ministar SPD Nemačkoj novinskoj agenciji DPA u četvrtak, odgovarajući na zahteve Unije.

„Zbog toga je neodgovorno želeti da se pljačka Bundesver, posebno u ovim vremenima, i želeti da ignorišete vojni savet generalnog inspektora iz neznanja. Generalni inspektor Eberhard Zorn - nemački vojnik najvišeg ranga - ranije je izjavio da ne vidi mogućnost da se tenkovi prepuste Ukrajini", kaže ona.

Frakcija Unije želi da zatraži kratkoročnu isporuku 200 oklopnih transportera Ukrajini odlukom Bundestaga u četvrtak. Poslanička grupa se takođe poziva na odluku donetu zajedno sa koalicijom semafora u Bundestagu krajem aprila o isporuci teškog naoružanja Ukrajini, prenosi Zidojče cajtung.

„Za ukrajinsku vojsku radi se o brzoj isporuci pouzdanog materijala koji se može odmah upotrebiti na liniji fronta. Takav materijal se nalazi na inventaru Bundesvera i trebalo bi da ga Bundesver povuče iz upotrebe: oklopno transportno vozilo Fuks“, kaže se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track