PROVOKACIJA Američki razarač sa krstarećim raketama prošao blizu kineskih ostrva! Peking pobesneo
Foto: Printscreen/Twitter

uzbuna u južno kineskom moru

PROVOKACIJA Američki razarač sa krstarećim raketama prošao blizu kineskih ostrva! Peking pobesneo

Planeta -

Razarač Sedme flote mornarice SAD prošao je danas blizu ostrva u Južnom kineskom moru koja se nalaze pod kontrolom Kine.

Razarač sa navođenim projektilima Benfold prošao je pored Paraceslkih ostrva i nastavio sa operacijama u moru.

Sedma flota je saopštila da one podrazumevaju "očuvanje prava, sloboda i zakonite upotrebe mora".

Takve operacije smatraju se ključnim za američku flotu da održi prisustvo na Indo-Pacifiku, gde je Kina pojačala prisustvo putem velike kampanje izgradnje brodova.

Prolazak Benfolda uzbunio je Kinu.

"Naše trupe u vojnoj zoni su u stanju visoke uzbune radi očuvanja nacionalnog suvereniteta, bezbednosti, mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru u svakom trenutku", saopštilo je kinesko ministarsvo odbrane.

Peking je takođe uzbunio SAD, Australiju i Novi Zeland potpisivanjem sporazuma o zajedničkoj odbrani sa Solomonovim ostrvima, prema kojem Kina može da na Ostrva pošalje trupe u hitnim situacijama, i potencijalno uspostavi trajno vojno prisustvo.

Kina polaže pravo na skoro celo strateški važno more, kroz koji godišnje prolazi oko pet hiljada milijardi dolara globalne trgovine. U njemu ima i puno ribe i podvodnih izvora minerala. Filipini, Bruneji, Malezija, Vijetnam i Tajvan takođe polažu pravo na teritorije u Južnom kineskom moru.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja