OKRŠAJ U BLEFASTU KANTAMA ZA ĐUBRE Besni irski katolik gađao protestante! Orkestar pobesneo, usledila makljaža i haos VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

preseo im marš

OKRŠAJ U BLEFASTU KANTAMA ZA ĐUBRE Besni irski katolik gađao protestante! Orkestar pobesneo, usledila makljaža i haos VIDEO

Planeta -

Protrestantsko bratstvo Severne Irske ili popularno zvani "Oranžisti" svake godine organizuju paradu i marš severnim delom Belfasta gde uglavnom žive katolici. Ovaj marš svake godine dovede do okršaja protestanata i katolika uz muke policijske da suzbiju jedne i druge.

Belfast, Severna Irska, tuča
foto: Printscreen/Twitter

Obično priprema sledi paljenjem irskih zastava, uzikivanjem nema predaje, padnu i poneki Molotovljev koktel, a ovaj put paradu je začinila i kanta za đubre, mala zelena koja je doletela u protestanstsku kolonu.

Belfast, Severna Irska, tuča
foto: Printscreen/Twitter

Međutim tu nije bio kraj, na kraju je velika crna kanta za đubar uhapšena i strpana u blinidrano vozilo. Neko bi postavio pitanje uhapšena? Naravno de bukvalno da su joj prošitana prava ili vezane lisice, ali strpana jeste u policijsko blindirano vozilo.

Ali, krenimo od reda šta se zapravo desilo.

Naime, "Oranžisti" su juče ulicama Belfasta imali svoj marš. Dok su prolazili kroz katoličku četvrt iz jednog stana izleteo je muškarac, koji je imao okačenu isrsku zastavu na prozoru, uzeo kantu za đubar i bacio je na orkestar Oranžista.

Belfast, Severna Irska, tuča
foto: Printscreen/Twitter

To je bio povod da ceo orkestar pobaca instrumente i jurne prema mladiću, koji je jedva živu glavu izvukao, tako što je uspeo da pobegne. Da ne prođe nekažnjeno pobrinuo se bubnjar koji je u porzor od nevne sobe fijuknuo veliku crnu katu za smeće uz asistenciju flautiste, pre nego što ih je policija razjurila i isterala sa privatnog poseda.

Muzičari su nastavili svoj marš, kao da se ništa nije dogodilo, a smešna scena je nastavljena kasnije, kada se pojavila policija i ubacila kantu crnu, sa kojom je razbijeno staklo u policijsko blindirano vozilo. Najverovatnije kao dokaz. To je izazvalo salvu smeha okolnih stanara koji su snimili obe bizarne scene koje se svake godine održavaju u Severnoj Irskoj.

Protestanti u Severnoj Irskoj svake godine 12. jula maršom obeležavaju pobedu 1688. nad irskim katolicima. Godišnje parade kroz sever Belfasta organizuje Protestantsko bratstvo Severne Irske (Orange Order). Maršu redovno prethode napetost i sukobi sa policijom.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track