EVO KAKO ĆE RUSI POGUBITI STRANE PLAĆENIKE! Britanski borci osuđeni na SMRT još se nadaju da će im poštedeti živote!
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

poslednja nada

EVO KAKO ĆE RUSI POGUBITI STRANE PLAĆENIKE! Britanski borci osuđeni na SMRT još se nadaju da će im poštedeti živote!

Planeta -

Trojica stranih dobrovoljaca koji su se borili za Ukrajinu koji su zarobljeni u Donbasu i osuđeni na smrt biće streljani ako im sud ne usvoji žalbu, izjavio je u sredu šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, piše rbc.ru.

Vrhovni sud republike osudio je 9. juna tri strana borca, dva Britanca i jednog Marokanca, na smrt, proglasivši ih krivim - da su bili plaćenici i da su učestvovali u "oružanoj agresiji Ukrajine", pokušavajući da svrgnu vladu DNR. Ejden Ejslin, Šon Piner i Sadun Ibrahim su uložili žalbu na presudu.

Šon Piner
foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

"Svi stranci su uložili žalbu; čekamo sudsko ročište. Ako sud nađe odgovarajuću meru kazne, onda će predmeti biti ustupljeni izvršnoj službi na izvršenje kazne. Izvodi se streljačkim vodom", rekao je Pušilin.

On je rekao to dan nakon što je u DNR zvanično ukinut moratorijum na pogubljenja. Poslanici su objasnili svoj potez da se ukine moratorijum, rekavši da smrtna kazna služi "kao odvraćanje od činjenja gnusnih zločina, posebno zločina protiv mira i bezbednosti čovečanstva".

Borci su se predali ruskim snagama i snagama DNR u blizini Mariupolja. Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva insistirale su da se njeni građani prema Ženevskim konvencijama tretiraju kao ratni zarobljenici. Međutim, Britanija formalno nije u ratu sa DPR i ne priznaje republiku kao nezavisnu državu.

Advokati su podneli tužbe tražeći od suda da ublaži kaznu. Poslednja žalba, od strane Ejslin odbrane, podneta je 4. jula. Zvaničnici u Donjecku te muškarce smatraju plaćenicima, koji prema međunarodnom pravu nemaju iste privilegije kao redovni borci.

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

05:23

POGLEDAJTE KAKO RUSI RAKETIRAJU UKRAJINSKE HAUBICE Uništeni M777 kalibra 155 mm, donacija SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track