SAUDIJSKA ARABIJA UKINULA ZABRANU LETOVA IZRAELSKIH AVIONA Sad i javno otvoren vazdušni prostor kraljevine!
Foto: EPA

tajni letovi već su postojali

SAUDIJSKA ARABIJA UKINULA ZABRANU LETOVA IZRAELSKIH AVIONA Sad i javno otvoren vazdušni prostor kraljevine!

Planeta -

Saudijska Arabija je danas otvorila svoj vazdušni prostor za sve avio-prevoznike čime se nagoveštava i kraj zabrane za prelete izraelskih aviona preko njene teritorije.

To je ključni korak ka normalizaciji odnosa dve zemlje, a objavljen je u vreme posete predsednika SAD Džozefa Bajdena regionu Bliskog istoka.

U saopštenju postavljenom na Tviteru uoči Bajdenovog dolaska Generalna uprava civilne avijacije Saudijske Arabije je objavila "odluku da otvori vazdušni prostor kraljevine za sve avio-prevoznike koji ispunjavaju uslove uprave za prelete".

Bajden će biti prvi lider SAD koji je direktno otputovao u Saudijsku Arabiju iz Izraela.

Objava o dozvoli preleta smatra se početkom normalizacije odnosa izmedju te dve zemlje koje su posle višegodišnjeg neprijateljstva, u nekoliko proteklih godina, ipak, izgradile snažne, ali neformalne veze zbog zajedničke brige za rastući uticaj Irana u regionu.

Saudijska Arabija već dozvolila letove izmedju Izraela i zemalja Zaliva.

Godine 2020. je tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu navodno otputovao u Saudijsku Arabiju da se sastane sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i prošle nedelje su izraelski novinari posetili kraljevinu i objavili izveštaje da su dobro dočekani.

Izraelski mediji prenose da se u saopštenju o dozvoli letova ne pominje Izrael, ali se očekuje da Bajden objavi iz Džede uspešno posredovanje oko komplikovanog regionalnog dogovora na osnovu koga će Saudijska Arabija preduzeti korake ka normalizaciji odnosa s Izraelom.

Mere normalizacije navodno uključuju otvaranje saudijskog vazdušng prostora za izraelske avione koji lete na Daleki istok i direktne letove iz Izraela u Saudijsku Arabiju za muslimanske hodočasnike.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track