NOVI OBRT U SLUČAJ SRUŠENOG ANTONOVA: Pronađeno 7 od 8 tela posade aviona koji je pao u Grčkoj! VIDEO
Foto: AP/Giannis Papanikos, EPA/ACHILLEAS CHIRAS

drama

NOVI OBRT U SLUČAJ SRUŠENOG ANTONOVA: Pronađeno 7 od 8 tela posade aviona koji je pao u Grčkoj! VIDEO

Planeta -

Pronađeno je 7 od 8 tela koja su bila u avionu Antonov koji se srušio u Kavali u Grčkoj, saopštio je komandant bataljona za deminiranje. Prema njegovim rečima, pronađena su tri tela, a pronađen je i predmet za koji se veruje da je crna kutija.

Nedugo pre toga, robot je ušao na mesto nesreće kako bi istražio i označio rakete.

Operacija je započeta nakon „zelenog svetla” specijalnog ešalona GETE za bavljenje nuklearnom, biološkom i hemijskom odbranom, koji je konstatovao da nema opasnih materija (hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih).

Nakon uviđaja i obeležavanja projektila, uslediće proces prikupljanja i uklanjanja ili neutralisanja na licu mesta, u zavisnosti od procene pirotehničara.

Tokom hitnog brifinga, predstavnik za štampu Vatrogasne brigade je ranije danas Janis Artofios rekao da su dva tela već pronađena, dok istraga svih snaga Civilne zaštite nastavlja da locira i izvuče preostalih 6 članova posade. ukrajinskog porekla.

Istovremeno, u ovom trenutku je otpočela druga faza operacije, uz učešće kvalifikovanog osoblja grčke vojske i 30 vatrogasaca na stvaranju bezbednih prolaza i transportu tela do zone dekontaminacije.

Operacije pomažu snage Oružanih snaga Grčke, lokalne uprave i EKAV-a, kao i helikopter Jedinstvenog koordinacionog centra za potragu i spasavanje. Sve procedure se sprovode uz saradnju i stalno prisustvo GEETHA snaga. Takođe, na područje udesa upućena je ekipa ekoloških inspektora.

Nakon pada Antonova, sat pre ponoći, na lice mesta je odmah izašlo 15 vatrogasaca sa 7 vozila najbližih vatrogasnih službi. Potom su upućeni vatrogasci specijalnih timova 2. i 4. EMAK-a, dva specijalna vozila za sakupljanje opasnih materija, mobilni operativni centar Olimp i grupa bespilotnih letelica koje su već locirali tela. Kako je Artophios napomenuo, u saradnji sa svim agencijama, akcioni protokol je sproveden u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, a prioriteti su stvaranje bezbednosnog perimetra sa jedne strane, ali i blokada područja udesa, s obzirom na informacija da je avion prevozio teret od 11,5 tona sa municijom.

Kurir.rs/Protothema.gr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track