TERMINATORI NA ISTOKU UKRAJINE BMPT novo sredstvo ruske vojske za rat u gradovima! Dva topa od 30 mm kose sve pred sobom VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

POD LUPOM

TERMINATORI NA ISTOKU UKRAJINE BMPT novo sredstvo ruske vojske za rat u gradovima! Dva topa od 30 mm kose sve pred sobom VIDEO

Planeta -

Ruske operativne grupe V i O u naoružanje polako uvode teška oklopna borbena vozila BMPT popularni terminator, koji sve više zamenjuje kako famliju borbenih vozila pešadije BMP-1, 2 i 3, BTR 82A, kao i familiju vozila BMD 1,2,3 i 4.

Ova teška oklopna vozila ruska vojska nije koristila u Ukrajini. Sporadično su se počela pojavljivati maja meseca na istoku Ukrajine, a sredinom jula postali su sve učestalija u urbanim borbenim operacijama.

Ekipa RT predstavila je javnosti ukratko ovo tepko borbeno vozilo koje je postalo pratilac tenkova u borbenim dejstvima, a u Ukrajini se koriste kako samostalne vatrene jednice.

BMPT-72 “Terminator”

Prema nameni radi se o vozilu za podršku tenkova, čiji razvoj je počeo posle 2000, a prva uspešna testiranja završena su bila 2006. godine kada je prihvaćen bio u naoružanje ruske vojske. U početku su bile proizvedene manje serije, da bi kasnije ovo vozilo postalo značajnije prisutno u naoružanju ruske vojske.

U pitanju je nova klasa borbeno oklopnih vozila, a o smislenosti postojanja ovakvog vozila u samoj Rusiji bilo je oštrih polemika. Po starom dobrom običaju na Zapadu su postojanje ovakvog vozila dočekali na nož.

Za telo iskorišteno je podvozje tenka T-72 i T-90. Ovo neobično vozilo nastalo je u pogonima Uralvagonzavoda u Nižnjem Tagilu inače matična fabrika tenka T-72 i svih kasnijih verzija. Osnovni oklop čeoni za zaštitu je identičan kao i kod tenkova familije T-90 zajedno sa dodatnim oklopom konatkt-5. Postavljena na bokove ovog vozila.

Za razliku od tenka T-72 i T-90 ovo vozilo ima pet članova posade i to komandira i nišandžiju koji se nalaze u podvozju ispod kupole.

Vozač i dvojica nišandžija se nalaze u prednjem delu vozila. Srce pogonskog dela BMPT-72 je turbodizel motor V-92S2 koji je jačine 736kW odnosno 1.000 KS. Maksimalna težina vozila je 47 tona što je nekih 5 tona više od tenkova. Vozilo po putu maksimalno može da razvije 65 km/h, a sa dodatnim rezervoarima iza vozila maksimalni radijus kretanja iznosi 550 km.

Naoružanje: dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm sa borbenim kompletom 900 granata. U pitanju su helikopterski topovi koji imaju kadence nisku od 200 do 300 granata u minuti i visoku 500 do 800 granata u minuti. Brzina granate iznosi 960 m/s . Inače interesantno je da su u Zavodu Tula jednocenom topu pridodali još jedan kao par za razliku od automatskog topa sa BTR 82A 2A72 sa kadencom 330 granata u minuti. Inače ovo vozilo ima i spregnuti mitraljez kalibra 7,62 mm sa kadencom 400 metaka u minuti, koji se nalazi na vrhu kupole.

Inače glavno naoružanje ovog vozila su četiri laserski vođene protivoklopne rakete ataka-T dometa 6 km za kumulativnom ili termobaričnom bojevom glavom. Inače na prednjm delu vozila kod vozača postavljena su i dva automatska bacača granata AG-17D kalibra 30 mm sa 300 granata.

Kupola sa ovim naoružanjem može da se pomera u prečniku od 360 stepeni, a po visini +45 stepeni što mu omogućava borbeno delovanje po gornjim spratovima zgrada i solitera tokom urbane borbe. U vozilu se nalazi i digitalni balistički računar, sistem za automatsko praćenje ciljeva, nišanska višekanlna merna sprava sa termovizijom, laserski daljinomer, kanal za vođenje protivoklopnih raketa i optički kanal, panoramska osmatračka stanica sa TV i laserskim kanalom. Komandir može efikasno da deluje iz svih vrsta oružja montiranih na kupolu, a na svom videodispleju može da preuzme sliku sa nišandžijine nišanske sprave.

Termovizija omogućava otkrivanje ciljeva na daljinama do 7 km i identifikaciju do 3 km. Navigacioni sistem čine siste NAVSTAR I GLONASS. Komplet sadrži računar, satelitsku antenu, višenamenski upravljački pult, elektronsku kartu i mogućnost upravljanja sa pretpotčinjenim vozilima. Na kupoli se nalazi i detektor laserskog obeležavanja “Štora” i bacači dimnih kutija Tuša 902A.

Tehnički podaci za BMPT Terminator

Posada: 5 članova

dužina: 6,96 m

Širina 3,37 m

Masa: 48 tona

Maksimalna brzina 65 km/h

Radijus kretanja 550 km

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track