CENA GASA OTIŠLA NEBU POD OBLAKE: Za 1.000 kubika sada treba izdvojiti više od 2.000 dolara
Foto: Shutterstock

energetika

CENA GASA OTIŠLA NEBU POD OBLAKE: Za 1.000 kubika sada treba izdvojiti više od 2.000 dolara

Planeta -

Cena gasa u Evropi tokom trgovanja na berzi u utorak porasla je iznad 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara po prvi put od početka marta na pozadini situacije oko Severnog toka. O tome svedoče podaci londonske berze ICE.

Avgustovska cena fjučersa u TTF čvorištu u Holandiji porasla je na 2.020 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 189,75 evra po MVh (na osnovu trenutnog kursa EUR/USD, ICE cene su predstavljene u EUR po MVh).

Ukupno povećanje cene gasa od početka dana iznosi skoro sedam odsto.

Najveća cena za 1.000 kubnih metara gasa bila je početkom marta - čak 3.900 dolara.

Ukupan rast cena gasa u Evropi dnevno iznosio je 12%. Ovo se desilo u pozadini izjave Gasproma o gašenju još jednog gasnoturbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja zbog isteka vremena između remonta pre remonta. Zbog toga će se od 27. jula pumpanje gasa kroz Severni tok skoro prepoloviti – na 33 miliona kubnih metara dnevno sa sadašnjih 67 miliona kubnih metara.

Nemačke vlasti su već izjavile da ne vide tehničke razloge za smanjenje isporuka gasa Severnim tokom. Istovremeno, Nemačka i dalje odbija da prijavi lokaciju Simens turbine za Severni tok, a šef Savezne mrežne agencije Nemačke Klaus Miler, s obzirom na trenutnu situaciju sa snabdevanjem gasom, smatra da je cilj 90. % ili 95% popunjenosti skladišta gasa do 1. novembra nerealno.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track