MISTERIOZNA SMRT PUTINOVOG DIZAJNERA ORUŽJA! Britanski mediji: Patio od anksioznosti! Njegova firma stvorila moćni Pancir! VIDEO
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Dmitrij Konopljev

MISTERIOZNA SMRT PUTINOVOG DIZAJNERA ORUŽJA! Britanski mediji: Patio od anksioznosti! Njegova firma stvorila moćni Pancir! VIDEO

Planeta -

Jedan od najboljih dizajnera oružja Vladimira Putina umro je u misterioznim okolnostima dok je "prošao na tretman za borbu protiv anksioznih poremećaja i depresije".

Dmitrij Konopljev, 46, bio je na čelu Odbrambenog biroa za projektovanje instrumenta Šipunov, koji stoji iza smrtonosnog raketnog sistema Pancir korišćenog u ratu u Ukrajini.

Ukupno, organizacija je odgovorna za više od 150 komada naoružanja i vojne opreme koju koristi ruska armija.

Ranije je Konopljev bio zamenik direktora ruske Federalne agencije za snabdevanje oružjem, vojskom, specijalnom opremom i materijalima.

Očigledno je preminuo nakon što je pretrpeo akutnu anksioznost.

Prvi izveštaji kažu da lekari nisu mogli da utvrde uzrok smrti gurua oružja.

Ali kasnije, Izvestija je izvestila da je doživeo „akutni srčani udar“ dok je bio podvrgnut ksenonskoj terapiji noseći masku za kiseonik u elitnoj moskovskoj klinici, prenosi Dejli Mejl.

Tretman, kojim se vidi da pacijenti udišu ksenon za koji je utvrđeno da ima svojstva slična antidepresivima, koristi se za suzbijanje anksioznosti, depresije, neuroloških bolesti i problema sa spavanjem.

Sa ratom koji je pokrenuo Putin u Ukrajini, Konopljev je navodno patio od anksioznosti i glavobolje.

Ali Putinov bivši telohranitelj i bliski prijatelj Aleksej Djumin - guverner Tulske oblasti u kojoj se nalazi biro za dizajn oružja - rekao je da je Konopljev „učinio mnogo za odbrambenu industriju zemlje“, dajući „veliki doprinos“.

Biro za projektovanje instrumenata Šipunov, takođe poznat kao Biro za projektovanje instrumenata KBP, stoji iza širokog spektra oružja koje koristi ruska vojska.

To uključuje protivtenkovske raketne sisteme, komplekse naoružanja lako oklopnih vozila i tenkova, artiljerijske sisteme vođenog naoružanja, sisteme protivvazdušne odbrane, raketne sisteme i malokalibarsko oružje i bacače granata.

Njegov biro je opisan kao Putinov vodeći proizvođač kompleksnog oružja, koji koordinira rad velikog broja preduzeća i organizacija, uključujući institute Ruske akademije nauka i institute Ministarstva odbrane.

Rusija je pretrpela niz smrtnih slučajeva povezanih sa gasnim i naftnim sektorima tokom rata sa Ukrajinom, iu nagomilavanju neprijateljstava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track