POSTIGNUT DOGOVOR U EU O SMANJENJU POTROŠNJE GASA: Delovalo kao nemoguća misija, a protivila se samo jedna zemlja!
Foto: Shutterstock

enegretika

POSTIGNUT DOGOVOR U EU O SMANJENJU POTROŠNJE GASA: Delovalo kao nemoguća misija, a protivila se samo jedna zemlja!

Planeta -

Zemlje Evropske unije odobrile su u utorak oslabljeni plan za vanredne situacije za obuzdavanje potražnje za gasom, nakon što su postigle kompromisne sporazume o smanjenju za neke zemlje, dok se spremaju za dalje smanjenje ruskih snabdevanja.

Evropa se suočava sa povećanim pritiskom gasa od srede, kada je ruski Gasprom (GAZP.MM) saopštio da će smanjiti protok gasovoda Severni tok 1 do Nemačke na petinu kapaciteta. Opširnije

S obzirom da se desetak zemalja EU već suočava sa smanjenim ruskim snabdevanjem, Brisel poziva zemlje članice da se pripreme tako što će štedeti gas i čuvati ga za zimu iz straha da će Rusija potpuno prekinuti dotok u znak odmazde za sankcije Zapada zbog njenog rata sa Ukrajinom.

Ministri energetike odobrili su predlog da sve zemlje EU dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta. Smanjenje bi moglo biti obavezujuće u hitnim slučajevima, ali su se zemlje složile da izuzmu brojne zemlje i industrije, nakon što su se neke vlade oduprle prvobitnom predlogu EU da se svakoj zemlji nametne obavezujuće smanjenje od 15%.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da će sporazum pokazati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Evropa ostala ujedinjena suočena sa najnovijim rezovima gasa u Moskvi.

„Nećete nas podeliti“, rekao je Habek. Mađarska je bila jedina zemlja koja se protivila sporazumu, izjavila su dva zvaničnika EU.

Ruski Gazprom je za svoje najnovije smanjenje okrivio potrebu da zaustavi rad turbine - razlog koji je odbacio visoki predstavnik EU za energetiku Kadri Simson, koji je taj potez nazvao "politički motivisanim".

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track