DA LI JE AMERIČKI POKLON USPEO DA SLOMI RUSE? Ukrajinska vlada najavila: U Hersonu smo do septembra
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

DA LI JE AMERIČKI POKLON USPEO DA SLOMI RUSE? Ukrajinska vlada najavila: U Hersonu smo do septembra

Planeta -

Pre nekoliko nedelja Rusija je najavila "operativnu pauzu" u Donbasu. Ovakve su pauze poprilično normalne pri ratovanju visokog intenziteta - kako zbog štete koja se nanosi na infrastrukturu, logistiku i ljudstvo tako i zbog činjenice da je potrebno obnoviti vojne zalihe.

Herson
Hersonfoto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Vojske naprosto moraju uzeti pauzu da se pregrupišu i "osveže", ali da je baš običaj da se to najavljuje na sva zvona i nije. Čini se da mora postojati još koji razlog zašto se ruska vojska aktivnost naglo smanjila, piše britanski Telegraf.

Vatreno delovanje artiljerije je značajno opalo, a ofanzive je puno manje. To se, doduše, kompenzovalo bacanjem nekoliko projektila na veće gradove, valjda samo da se podseti na vojno prisustvo.

Donbas
Donbasfoto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

I dok su Rusi usresređeni na pregrupisanje u Donbasu, Ukrajinci su počeli napadaju mete na frontu u Hersonu, na jugu. Ukrajinci su Rusiji zapravo uzeli više teritorija na jugu nego što su im Rusi uzeli u Donbasu.

Donbas
Donbasfoto: EPA-EFE/STR

To je razlog zašto je ruska vojna aktivnost opala - Rusi se igraju sustizanja, pokušavaju da pruže svoja sredstva i vojsku za obranu Hersona na jugu.

Herson je strateški vrlo važan - to je strateška barijera koja prolazi preko Ukrajine od Krima do Kijeva i jedino uporište koje Rusi imaju severno i zapadno od reke Dnjepar.

Ukrajincima je to i put do Krima, odakle trebalo bi da pritisnu Ruse ako žele da ih isteraju iz cele zemlje. Ako se Rusi osete da su ugroženi na Krimu, povući će tamo i jedinice iz Donbasa.

Tokom ove ruske "operativne pauze", Ukrajinci su konačno počeli da koriste ''poklone''sa Zapada, primarno u vidu artiljerijskih sistema većeg dometa kojima napadaju ciljeve na jugu. Misli se, naravno, na sisteme HIMARS.

HIMARS
HIMARSfoto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ukrajinci se poigravaju sa ruskim glavama: Do septembra smo u Hersonu!

Poslednjih 15 dana, Ukrajinci su gađali komandu i kontrolne položaje u perimetru do 70 kilometara od svojih položaja. Mete uključuju komandu, komunikacijska mesta, radare protuzračne odbrane...

Ratna logika glasi - vrednije stvari radi zaštite drže se što dalje od prve linije fronta. Artiljerija većeg dometa remeti tu logiku.

Drugo, Ukrajinci su udarili i na mesta gde rusi drže svoje zalihe. Sudeći po snimcima požara koji su mogli da se vide na dtuštvenim mrežama, Ukrajinci su gađali deponije na nivou brigade, divizije i korpusa, dakle pretežno gorivo i municija.

To ima jedan vrlo jednostavan učinak: Rusi sada moraju da transportuju sve te zalihe punih 100 kilometara, umesto 30 kilometara, kako bi zalihama obezbedili prve linije fronta.

Rusi, koji se oslanjaju na artiljerijski način ratovanja, verovatno u ovom trenutku nisu u stanju da isporuče dovoljno zaliha do prve linije fronta kako bi sproveli dalju ofanzivu. Najverovatnije mogu da se samo brane na frontu u Hersonu.

Ukrajinci su počeli da udaraju i po mostovima reke Dnjepar. Drugim rečima, to su mostovi koji Ruse sa prve linije povezuju sa pozadinom njihovih snaga.

Postoje samo dva takva mosta, još uvek nisu uništena ali su razrovani kraterima koji otežavaju prolaz teške logistike i premeštanje tenkova i borbenih vozila pešadije.

Način slamanja neprijateljske vojne sile valjda je oduvek bio manje-više isti, sa neznatnim varijacijama; prvo se udari na komandu i kontrolu, zatim na sveopštu logistiku, a onda imate sve vreme sveta da se "zabavljate" s umom neprijatelja.

I na posletku, ukrajinska vlada je u nedelju objavila da će biti u Hersonu do septembra. Zelenski je već ranije govorio o milionskoj vojsci koja maršira na Herson.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track