PROSTITUTKE U NORVEŠKOJ POČELE DA SE PREDSTAVLJAJU KAO UKRAJINKE: Traženije su i više zarađuju
Foto: Profimedia

rat i posledice

PROSTITUTKE U NORVEŠKOJ POČELE DA SE PREDSTAVLJAJU KAO UKRAJINKE: Traženije su i više zarađuju

Planeta -

Ranije ovog meseca, mreže javnih kuća koje uglavnom nude usluge ukrajinskih devojaka razbijene su i u Norveškoj i u susednoj Švedskoj, gde je zabeležen priliv ukrajinskih prostitutki.

Strane prostitutke koje rade u Norveškoj sada su smislile novu šemu za privlačenje klijenata, navodi emiter NRK. Mnoge od njih se predstavljaju kao Ukrajinke što im diže cenu.

Taj trend je primetila i norveška policija.

"Žene obično ne otkrivaju svoju nacionalnost. Ali to se sada menja“, rekao je za NRK Sindre Klepe, šef odeljenja za istraživanje trgovine ljudima u jugoistočnom policijskom okrugu.

Prema navodima policije, mnoge prostitutke su u svojim oglasima počele da se predstavljaju kao Ukrajinke, uprkos tome što imaju pasoše drugih nacija (kao što su Španija, Moldavija ili Litvanija) i nemaju nikakve veze sa Ukrajinom.

Seksolog Live Mehlum povezala je novi trend sa ratom u Ukrajini i stigmom koja se vrti oko kupovine seksa.

"Kupovanje seksa se smatra sramotnim. Dakle, ako se muškarac obrati Ukrajinki za seksualne usluge, to služi kao neka vrsta samoopravdanja kako bi se oslobodio teških osećanja“, rekla je Mehlum, upoređujući to sa uzimanjem osobe pod svoje starateljstvo. "Oni verovatno misle da su te žene u teškoj situaciji i da su mnogo propatile“, dodala je ona.

Prodaja seksualnih usluga nije kažnjiva u Norveškoj, a mnoge žene tamo dolaze da rade kao prostitutke. Norveška koristi takozvani skandinavski model, u kojem se samo mušterija kažnjava minimalnom kaznom od 25.000 norveških kruna (oko 2.500 dolara). Prema rečima Mehlumove, 13 odsto norveških muškaraca koristilo je seksualne usluge bar jednom u životu.

Policija je izrazila nadu da Norvežani neće početi posebno da traže ukrajinske prostitutke.

"To bi bio vrhunac cinizma, ali nas više ništa zapravo ne iznenađuje“, rekla je za NRK Lena Reif, šefica istraga u jugoistočnom policijskom okrugu. Reif je dodala da nabavljanje seksualnih usluga ne pomaže ženama, već samo podržava kriminalne mreže.

Kurir.rs/Sputnik international

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track