DRAMA U NEMAČKOJ: Nestašica gasa im preti, a ako ostanu bez ovoga biće u ozbiljnom problemu
Foto: Printscreen/YouTube

rat i posledice

DRAMA U NEMAČKOJ: Nestašica gasa im preti, a ako ostanu bez ovoga biće u ozbiljnom problemu

Planeta -

Nemačka bi mogla da se suoči sa nestašicom osnovnih proizvoda kao što su toalet papir i karton ako se snabdevanje ruskim gasom smanji u narednim mesecima, preneo je danas nemački list Cajt onlajn.

Rad fabrika papira mogao bi da postane neisplativ ako budu primorani da proizvode smanjenim kapacitetom zbog nestašice gasa, upozorio je Jirgen Šaler, predsednik Upravnog odbora Bavarskih udruženja papira.

Za proizvodnju papira potrebno je mnogo vode, struje i gasa, objasnio je Šaler i dodao da je tehnologija isprobana i da se ne može brzo promeniti.

"Mnogi zaposleni u mojoj kompaniji su već veoma zabrinuti. Ne mogu da ih krivim. Jer ako budemo radili na samo 50 ili 60 odsto kapaciteta, to nam se ne isplati. Da budem iskren, i ja brinem", rekao je Cajtu.

Nemačka i EU strahuju da će Rusija potpuno zatvoriti cevovod koji prenosi ruski gas u Evropu, što je dovelo do brojnih upozorenja o mogućim zatvaranjima industrija.

Gasovod Severni tok 1 trenutno radi sa 20 posto kapaciteta zbog, kako tvrdi Moskva, tehničkih problema sa turbinama u kompresorskoj stanici Portovaja.

Gasprom nije u mogućnosti da koristi drugu tranzitnu rutu, preko Ukrajine, u punom kapacitetu jer, prema ruskom energetskom gigantu, ukrajinska gasna transportna mreža odbija njihove zahteve za tranzit.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track