AMERI SADA LEČE I RANJENE UKRAJINCE: Ministar odbrane odobrio, jedini problem - bolnica nije baš blizu Kijeva!
Lendštul vojna bolnica, Foto: Afghanistan Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

svaka pomoć dobrodošla

AMERI SADA LEČE I RANJENE UKRAJINCE: Ministar odbrane odobrio, jedini problem - bolnica nije baš blizu Kijeva!

Planeta -

Američki ministar odbrane Lojd Ostin dao je zeleno svetlo na planove za lečenje povređenih ukrajinskih vojnika u američkoj vojnoj bolnici u Nemačkoj, izvestio je u utorak CNN, pozivajući se na interne dokumente i izvore u Pentagonu.

Prema dopisu ukrajinski vojnici će biti odvedeni u Regionalni medicinski centar Landštul, nedaleko od francuske granice. Do 18 vojnika očigledno može da se podvrgne lečenju u ustanovi u bilo kom trenutku.

U dokumentu se takođe navodi da je Ostin verbalno podržao taj potez još krajem maja, a krajem juna je zvanično odobrio plan pod nazivom „Smernice za medicinski tretman ranjenih pripadnika ukrajinske vojske“, prenosi RT.

Međutim, prema izvorima CNN-a u Pentagonu, do sada nijedan ukrajinski vojnik nije primljen u Regionalni medicinski centar Landštul.

Svrha memoranduma je navodno da se smanji birokratija koja bi ometala pružanje medicinske nege Ukrajincima ako se ukaže potreba. Međutim, objekat se nalazi daleko od zapadne granice Ukrajine.

Prošle nedelje je švajcarska vlada odbila zahtev NATO-a za lečenje ranjenih ukrajinskih vojnika, navodeći njihov neutralni stav, prema izveštajima lokalnih medija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track