NOVA TAKTIKA UKRAJINSKE VOJSKE NOĆNA MORA ZA RUSIJU! HIMARSOM granatiran most na Dnjepru u Hersonskoj oblasti?
Foto: Printscreen Twitter

rat u ukrajini

NOVA TAKTIKA UKRAJINSKE VOJSKE NOĆNA MORA ZA RUSIJU! HIMARSOM granatiran most na Dnjepru u Hersonskoj oblasti?

Planeta -

U Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, koja je okupirana od strane Rusije, postoje brojni, ali još nepotvrđeni, izveštaji da ukrajinske snage izvode nove udare na strateški Antonivski most preko reke Dnjepar, prenosi britanski Gardijan.

Viši savetnik predsednika Anton Heraščenko citirao je ukrajinske oružane snage u ažuriranju objavljenom jutros nešto posle 6 sati.

- Himars je zadao još jedan snažan udarac jednom od dva mosta preko Dnjepra, koje osvajači koriste za masovno prebacivanje trupa. Nadajmo se da ovog puta Antonivski most neće izdržati snagu raketnog napada Himars, rekao je.

Ovaj most je glavni put snabdevanja ruskih trupa i ako bude oštećen, moskovske snage bi potencijalno bile zarobljene u Hersonu sa malo municije i malo zaliha – deo ukrajinskog plana da ponovo zauzme grad.

Herson, osvojen početkom marta, dugo je bio fokus za Ukrajince, a branioci su od aprila ostvarili ograničene uspehe na selu između Nikolajeva i ciljanog grada.

Ali, očigledno uz pomoć oružja većeg dometa, sa dometom od 80 km, Ukrajinci postaju sve sigurniji.

Gradu se pristupa preko četiri ključna mosta.

Čini se da cilj Ukrajine nije da uništi mostove jer su zalihe hrane i dalje potrebne za prelazak u grad, već da ih ošteti do tačke u kojoj Rusi ne mogu da prevezu tešku opremu preko njih.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track