NOĆ TERORA Zatvorenici podmitili čuvara pa se dokopali ključeva ženskog krila: Silovali su ih satima
Foto: Profimedia

kamere sve snimile

NOĆ TERORA Zatvorenici podmitili čuvara pa se dokopali ključeva ženskog krila: Silovali su ih satima

Planeta -

Zatvorenice iz Indijane podigle su tužbu zbog "noći terora" koja se dogodila 23. oktobra prošle godine kada je nekolicina muških zatvorenika dobila pristup njihovim ćelijama.

Osam žena podnelo je tužbu protiv načelnika policije okruga Klark Džejmija Noela i sadašnjih i bivših službenika zatvora okruga Klark zbog kršenja ljudskih prava. Mesec dana ranije, 20 žena je podnelo tužbu pred federalnim sudom zbog silovanja.

Žene tvrde da je 23. oktobra 2021. zatvorski službenik David Lou zatvorenika dao ključeve unutrašnjosti zatvora u zamenu za 1000 dolara. Iste noći, nekolicina zatvorenika otišli su u deo zatvora u kojem su bile smeštene žene, navodi se u tužbi.

Više zatvorenika je ušlo u odeljenja 4(E) i 4(F), gde su nekoliko sati silovali, napadali, maltretirali, prijetili i zastrašivali zatvorenice, navodi se u tužbi podnezoj Okružnom sudu Sjedinjenih Država.

Zatvorenici su pritom zapretili ženama da će biti još nasilniji ako budu pozvale službenike u pomoć, navodi se u tužbi koju su preneli američki mediji

U tužbi se tvrdi da zatvorenicama niko od zaposlenihj nije priskočio u pomoć tokom cele noći, uprkos tome što se sve moglo videti na nadzornim kamerama.

Lou je nakon te noći otpušten i optužen za krijumčarenje, pomaganje u bekstvu i nedolično ponašanje. Iz policije su rekli da je priznao da je primio mito i omogućio nekim zatvorenicima pristup drugim delovima zatvora.

Sudiće mu se u septembru.

U junu je 20 žena podnelo tužbu protiv Noela, Loua i još nekolicine neimenovanih zatvorskih službenika.

U junu je u zatvoru sprovedena interna istraga o silovanju, ali niko nije optužen.

Nakon kobne noći 23. oktobra, zatvorski službenici kaznili su žene jer su ostavile upaljena svetla 72 sata. Pritom su im uskratili uobičajene privilegije: oduzeli su im jastuke, pokrivače i higijenske potrepštine.

U tužbi se navodi da se ne radi samo o kršenju ustavnih prava i da krivcem za incident ne smatraju samo Loua, nego da je reč o grešci sistema koji je propustio da zaposli odgovarajuće osoblje, obuči službenike i nadzire ih kako bi se zagarantovala bezbednost u zatvoru.

Žene u obe optužnice traže kompenzaciju za štetu i suđenje pred porotom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track