OKRŠAJ NA NEBU IZNAD UKRAJINE Air Forces Monthly: Ukrajinci izgubili 71, a Rusi 76 letelica!
Foto: Shutterstock

vazdušni rat

OKRŠAJ NA NEBU IZNAD UKRAJINE Air Forces Monthly: Ukrajinci izgubili 71, a Rusi 76 letelica!

Planeta -

Britanski vazduhoplovni časopis Air Forces Monthly objavio je tabele izgubljenih letelica obe strane, od početka rata do prvih dana juna, prenosi portal Tangosix.

U tabelama su navedeni svi gubici, kako u vazduhu tako i na zemlji (uključujući i zarobljene), osim aviona i helikoptera tu su i gubici izviđačko-borbenih bespilotnih letelica. Od ruskih gubitaka navedeno je 76 letelica, od kojih 30 aviona, 44 helikoptera i dve izviđačko-borbene BPL (Forpost i Orion).

Suhoj 35, Su-35, ruski avion
foto: Shutterstock

U ukrajinskoj tabeli naveden je 71 vazduhoplov – 48 aviona, 12 helikoptera, 9 izviđačko-borbenih bespilotnih letelica (sve naravno Bajraktari) i dve nepoznate letelice.

Najviše ruskih letelica oboreno je ili pogođeno na zemlji u martu, čak 46, po 11 letelica izgubljeno je u februaru i aprilu, a 7 u maju.

Suhoj 27, Su-27, ukrajinski avion
foto: Shutterstock

Za ukrajinske gubitke je navedeno da ih je najviše bilo na početku rata, u februaru 34, potom 21 u martu, 11 u aprilu i 4 u maju. Što se tiče tipova, kod Rusa je najvećih gubitaka bilo kod jurišnih aviona Su-25 i taktičkih bombardera Su-34, navedeno ih je po 11, a kod helikoptera je ubedljivo na prvom mestu borbeni helikopter Ka-52 sa 17 uništenih primeraka.

Za Ukrajince je navedeno najviše lovaca MiG-29 i jurišnika Su-25, po 13, dok je kod helikoptera najbrojniji Mi-8 sa 8 primeraka. Međutim treba napomenuti da postoji još uvek nedoumica oko toga kog datuma je nešto uništeno, gde je uništeno, šta je uzrok, za većinu letelica ne postoje evidencijski brojevi, a recimo u ukrajinske gubitke uvršteni su i civilni avioni koji su uništeni na aerodromu Gostomelj.

Kurir.rs/Tangosix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja