AMERIKA JE GLAVNA PRETNJA Ruska ratna mornarica ima novu pretnju! Putin: Imamo dovoljnu vojnu snagu da porazimo bilo kog agresora
Foto: Alexey DANICHEV / AFP / Profimedia

dan ruske mornarice

AMERIKA JE GLAVNA PRETNJA Ruska ratna mornarica ima novu pretnju! Putin: Imamo dovoljnu vojnu snagu da porazimo bilo kog agresora

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je potpisao novu pomorsku doktrinu u kojoj je SAD određen kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora.

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prestonici Sankt-Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratak govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hipersonične rakete Cirkon, koje je prozvao jedinstvenim na svetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kog agresora.

Včadimir Putin
Včadimir Putinfoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Rusija želi da postane "velika pomorska sila koja će delovati u celom svetu"

Nedugo pre govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane "velika pomorska sila koja će delovati u celom svetu".

Najveća pretnja Rusiji, kako se navodi u dokumentu, "strateška je politika SAD-a koji želi da dominira svetskim okeanima", kao i NATO-ovo delovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primereno da iskoristi svoju vojnu moć u svetskim okeanima ako ne uspe da deluje diplomatskim ili ekonomskim putem, navodi se u doktrini.

Putin u svom govoru nije pomenu Ukrajinu, ali se u dokumentu se najavljuje "opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja" u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track