BUGARI ČETVRTI PUT ZA 2 GODINE IDU NA IZBORE: Raste podrška proruskim i nacionalističkim strankama!
Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

drama

BUGARI ČETVRTI PUT ZA 2 GODINE IDU NA IZBORE: Raste podrška proruskim i nacionalističkim strankama!

Planeta -

Bugarski predsednik Rumen Radev odredio je danas 2. oktobar kao datum održavanja četvrtih parlamentarnih izbora za manje od dve godine, nakon što je u junu pala reformistička vlada premijera Kirila Petkova.

Radev je takođe imenovao bivšeg ministra rada Galaba Doneva za vršioca dužnosti premijera od 2. avgusta do formiranja nove vlade. Radev će u utorak predstaviti prioritete nove vlade, saopštio je njegov kabinet.

Bugarska se bori sa rastućom inflacijom, problemima u snabdevanju gasom i drugim posledicama rata u Ukrajini. Imenovanje 55-godišnjeg Doneva, savetnika premijera za socijalna pitanja, tumači se kao znak da će prioritet privremene vlade biti zaštita domaćinstava od rasta cena, prenosi Rojters.

To bi moglo uključiti obnavljanje uvoza gasa iz Rusije, prekinutog pod vladom Petkova koja je zauzela čvrst stav prema Moskvi nakon što je invazija počela.

Bivši premijer je proterao 70 ruskih diplomata, optužujući ih za špijunažu, i odbio da plati ruski gas u rubljama, nakon čega je Moskva prekinula dotok gasa Bugarskoj, koja je u potpunosti zavisila od ovog izvora energije.

Vlada Petkova, koja je došla na vlast uz obećanja da će se boriti protiv korupcije, pala je samo šest meseci nakon preuzimanja vlasti.

Od tada je imala tri neuspešna pokušaja da obezbedi većinu u parlamentu, produbljujući političku krizu koja bi mogla da ugrozi milijarde evra iz fonda Evropske unije za ekonomski oporavak i poremeti planove za uvođenje evra 2024. godine.

Ankete predviđaju da će izbori u oktobru ponovo dovesti do fragmentacije parlamenta. Centristička PP Kirila Petkova povezana je sa GERB-om, strankom desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova.

Istraživanja pokazuju da pauze koje su činile koalicionu vladu do juna nemaju velike šanse za formiranje nove koalicije posle izbora, kao i da raste podrška nacionalističkim i proruskim partijama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track