NOVI NEMAČKI ARTILJERIJSKI ĆORAK Gepardi su trebali da čuvaju ukrajinsko nebo, ali sva je prilika da neće biti angažovani u borbi!
Foto: EPA/ TOMASZ WASZCZUK

bulgarian militari

NOVI NEMAČKI ARTILJERIJSKI ĆORAK Gepardi su trebali da čuvaju ukrajinsko nebo, ali sva je prilika da neće biti angažovani u borbi!

Planeta -

Nemački samohodni protivavionski topovi (ZSU) 1A2 Gepard, isporučeni Ukrajini , ne mogu da pucaju zbog neodgovarajućih granata i zaglavljivanja topova, piše sajt Bulgarian militari.

Da bi koristio nemačke ZSU, Kijev je dobio municiju norveške proizvodnje, pošto Nemačka nije imala granate od 35 mm za svoje instalacije i bila je prinuđena da ih traži u drugim zemljama.

„Norveška municija isporučena Ukrajini nije prepoznata u sistemu naoružanja i ne može da je ispali“, navodi se na sajtu.

Prema pisanju publikacije, sve tri ZSU isporučene iz Nemačke pokazale su se nepodobnim za borbena dejstva.

Sličan problem se javlja prilično često, kažu stručnjaci, uprkos tome što je kalibar čaura isti, neke karakteristike ne dozvoljavaju da se efikasno koriste. U Nemačkoj, međutim, ovaj faktor nije uzet u obzir, zbog čega je Kijev snabdeven oružjem koje se može uništiti pre upotrebe.

Ranije je saopšteno da je samohodnim haubicama Panzerhaubitze 2000, koje je Nemačka isporučila Ukrajini, potrebna popravka nakon intenzivne upotrebe. Dakle, ako je svaka haubica u proseku projektovana za 100 dnevnih rafala, onda ih ukrajinske trupe prave mnogo više.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track