01:28

EU OSTAVILA NA CEDILU ČITAV DEO UKRAJINE Spasić za Kurir TV: Šalju pomoć samo zapadnoj oblasti samo zato što u njoj NE ŽIVE RUSI

ukrajinska KRIZA

EU OSTAVILA NA CEDILU ČITAV DEO UKRAJINE Spasić za Kurir TV: Šalju pomoć samo zapadnoj oblasti samo zato što u njoj NE ŽIVE RUSI

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je lepo rekao, ukoliko Ukrajina dobije rakete velikog dometa, ciljevi će biti drugačiji. To znači da Rusija ide na uzimanje Kijeva, saopštio je Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije u jutarnjem programu Kurir televizije.

U toku je 161. dan rata u Ukrajini.

Pored ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti, na udaru je i strateški važan grad Nikolajev, na jugu Ukrajine. Kijev dobio novu pošiljku američkog raktnog sistema HIMARS dok je od Nemačke stigao MARS 2.

Nemačka i dalje snadbeva Ukrajinu najnaprednijim oružjem, uključujući onim koje još nije u upotrebi u nemačkim oružanim snagama, istakao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Spasić se osvrnuo na ovu izjavu Šolca. Naveo je da ga jako zabrinjava što se ta tzv. humanitarna pomoć šalje na pogrešan deo Ukrajine, samo zbog toga jer sa istočne strane u većoj meri žive Rusi.

Zoran Spasić
foto: Kurir Televizija

- Ono što mene zabrinjava jeste što oni to zovu humatirnom pomoći. Gde se šalje ta humanitarna pomoć? Pa u zapadnu Ukrajinu, one delove Ukrajine koji nisu zahvaćeni ratom. Vode se ratovi na onom delu Ukrajine gde žive Rusi. Pa kako tom stanovništvu ne šaljete pomoć. Delite ljude, ne znam da li u evropskim vrednostima imamo principe da se ljudi dele - rekao je Spasić.

On se dotakao i ruskih ciljeva za koje smatra da su se promenili u toj meri da Rusija ide na zauzimanje Kijeva.

- Sa druge strane ruski ciljevi su se promenili. Nije više cilj da se drži samo Donbas i Lugansk. Već je cilj da se stave pod kontrolom Harkov, Dnjepopetrovsk, Odesa, Nikolajev. Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije je lepo rekao, ukoliko Ukrajina dobije rakete velikog dometa, ciljevi će biti drugačiji. To znači da Rusija ide na zauzimanje Kijeva - rekao je Spasić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:12

UKRAJINA IMA KECA U RUKAVU DA PROMENI TOK RATA? Stručnjaci na Kurir TV: Ishod sukoba se vidi iz aviona EVO ŠTA ĆE BITI SA RUSIJOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track