ZELENSKI POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: Oštrije odgovorite na ovaj teror
Foto: Printscreen/Facebook

rat u ukrajini

ZELENSKI POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: Oštrije odgovorite na ovaj teror

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da oštrije odgovori na, kako je rekao, "ruski nuklearni teror", nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje.

U telefonskom razgovoru s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Zelenski je pozvao da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu sankcije.

Informaciju je objavio na društevnoj mreži Tviter.

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju ranije je objavila da je jedan radnik nuklearne elektrane Zaporožje ranjen u ruskom granatiranju u subotu uveče.

Nuklearka Zaporožje
Nuklearka Zaporožjefoto: EPA / Sergei Supinsky

Velika zabrinutost

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja nuklearke, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla da ugrozi životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

NUklearnu elektranu Zaporožje ruske vojne snage zauzele su na početku rata, ali u njoj još uvek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih materija.

Obe strane su se u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track