IZVINJENJE AMNESTIJA ZBOG NEPRILIKA I BESA! Izveštaj podigao prašinu u Ukrajini, Zelenski pobesneo, oni objasnili šta je poenta
Foto: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

ruska invazija na ukrajinu

IZVINJENJE AMNESTIJA ZBOG NEPRILIKA I BESA! Izveštaj podigao prašinu u Ukrajini, Zelenski pobesneo, oni objasnili šta je poenta

Planeta -

Amnesti internešnel se danas izvinio zbog "neprilika i besa" koje je izazvao njihov izveštaj u kome se optužuju ukrajinske trupe za ugrožavanje civila.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oštro kritikovao ovaj izveštaj, a šef Amnesti internešnela u Kijevu Oksana Pokalčuk je zbog njega podnela ostavku, prenosi Rojters.

Organizacija za ljudska prava u četvrtak je objavila izveštaj u kojem se navodi da je prisustvo ukrajinskih trupa u stambenim oblastima povećalo rizik za civile tokom ruske invazije.

- Amnesti internešnel duboko žali zbog uznemirenosti i besa koje je izazvalo naše saopštenje za štampu o borbenoj taktici ukrajinske vojske. Prioritet Amnesti internešnala u ovom i u svakom drugom sukobu je da obezbedi zaštitu civila. Zaista, ovo je bio naš jedini cilj kada smo objavili ovo najnovije istraživanje. Iako u potpunosti stojimo iza naših nalaza, žalimo zbog nanetog bola, navela je ta organizacija u mejlu koji je danas poslala Rojtersu.

Ukrajina, Azovstalj, Marijupolj
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Amnesti je u mejlu naveo da su njegovi istražitelji zatekli ukrajinske snage pored stambenih objekata u 19 gradova i sela koja su posetili.

- To ne znači da Amnesti internešenel smatra ukrajinske snage odgovornim za ratne zločine koja su počinile ruske snage, niti da ukrajinska vojska ne preduzima adekvatne mere predostrožnosti na drugim mestima u zemlji. Moramo biti veoma jasni: ništa što smo dokumentovali da ukrajinske snage rade na bilo koji način ne opravdava rusko kršenje zakona - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Zelenski je optužio Amnesti internešnel da pokušava da prebaci odgovornost za napade na civile i civilne objekte sa Rusije na Ukrajinu, a šefica te organizacije u Ukrajini Oksana Pokalčuk je dala ostavku, ocenivši da je izveštaj ''propagandni poklon Moskvi'', navodi Rojters.

Predsednik Ukrajine je sinoć optužio Amnesti internešnel da "ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske".

- Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne pretnje - naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska "Pravda".

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane "jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izveštaja, nema čak ni poruke Amnesti internešnela o tome".

Ukrajinski zvaničnici ističu da pokušavaju da evakuišu civile iz oblasti vojnog sukoba.

Rusija, koja poriče da je ciljala civile, nije komentarisala izveštaj Amnesti internešnela.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track