PUTIN SMENIO "SIRIJSKOG KOLJAČA" I OSTAO BEZ FSB PUKOVNIKA? Ruski predsednik navodno otpustio 6 generala zbog neuspeha u Ukrajini
Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

PUTIN SMENIO "SIRIJSKOG KOLJAČA" I OSTAO BEZ FSB PUKOVNIKA? Ruski predsednik navodno otpustio 6 generala zbog neuspeha u Ukrajini

Planeta -

Viši komandant FSB-a postao je poslednji ruski pukovnik koji je ubijen u ratu u Ukrajini, usred izveštaja da je ruski predsednik Vladimir Putin smenio šest generala zbog lošeg učinka.

Potpukovnik Nikolaj Gorban (36), koji je predvodio elitne specijalne snage Spetnaza, poginuo je "negde u Ukrajini 2. avgusta“, javljaju lokalni mediji.

U međuvremenu, britanski obaveštajci tvrde da je Putin otpustio šest svojih generala zbog neuspeha u Ukrajini i velikih žrtava koje je pretrpela ruska vojska.

General-pukovnik Aleksandar Čajko i general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, koji su komandovali Istočnim i Zapadnim vojnim okrugom Rusije, su "vrlo verovatno" ostali bez funkcija, navelo je Ministarstvo odbrane.

Žuravljeva je zamenio general-potpukovnik Vladimir Kočetkov.

Smenjen je i general Aleksandar Vladimirovič Dvornikov, za koga Dejli mejl tvrdi da je poznat kao "Sirijski koljač" koji je još u aprilu, u jeku bitke za Donbas, postavljen za komandanta cele ukrajinske invazije, smatra Ministarstvo odbrane.

General Genadij Valerijevič Židko, koji je bio zadužen za Južnu grupaciju snaga, je još jedan kome je dat otkaz.

Zamenio ga je general Sergej Surovikin, smatraju u MO.

"Loš učinak ruskih oružanih snaga tokom invazije na Ukrajinu koštao je rusko vojno rukovodstvo, što je vrlo verovatno rezultiralo otpuštanjem najmanje šest ruskih komandanata od početka neprijateljstava“, navodi se u izveštaju britanskog ministarstva. "Ova otpuštanja su upotpunjena najmanje 10 ruskih generala ubijenih na bojnom polju u Ukrajini".

"Kumulativni efekat na doslednost komandovanja verovatno doprinosi ruskim taktičkim i operativnim poteškoćama", smatraju Britanci.

Ukrajinski mediji kažu da je Gorban poslednji visoki ruski komandant koji je poginuo na bojnom polju – za koga se veruje da je najviši oficir koji je FSB do sada izgubio u ratu.

Navodno je u Ukrajini stradao i pukovnik Vasilij Kleščenko, komandant armijske avijacije.

Bio je zamenik načelnika 344. centra za borbenu upotrebu i preobuku elitnih pilota helikoptera i snajperista.

0711905193, Olga Kačura
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prošle nedelje snage Kremlja izgubile su Olgu Kačuru (52) prvu Putinovu pukovnicu koja je stradala u ratu u Ukrajini.

Bila je pukovnik u snagama Donjecke Narodne Republike, gde je komandovala divizionom raketne artiljerije raspoređenom protiv Ukrajine.

Putin joj je posthumno dodelio odlikovanje Heroja Rusije "za hrabrost i herojstvo iskazano u vršenju vojne dužnosti“.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track