OVO SE NIKADA RANIJE NIJE DOGODILO U ISTORIJI AMERIKE! Istoričar o upadu FBI u Trampovu rezidenciju: Ovo je čudo i užasno
Foto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

vruće na floridi

OVO SE NIKADA RANIJE NIJE DOGODILO U ISTORIJI AMERIKE! Istoričar o upadu FBI u Trampovu rezidenciju: Ovo je čudo i užasno

Planeta -

Istoričar Majkl Bešlos opisao je upad FBI u rezidenciju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa kao nešto što se nikada ranije nije dogodilo u američkoj istoriji.

Pojavljujući se u u jednoj emisiji Bešlos je pozvao gledaoce da zastanu na trenutak i ''da pogledaju koliko je ovo čudno i užasno''.

Pretres, FBI
Pretres, FBIfoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

-Nikada ranije u istoriji nije bilo potrebe da se američkom predsedniku pumpa stomak radi pocepanih dokumenata. Zakon zahteva da se čuvaju predsednički dokumenti svih vrsta. Pravno se ne mogu uništiti samo zato što se predsednik tako oseća, rekao je Bešlos, a prenosi Gardijan.

Pretres Trampove kuće
Pretres Trampove kućefoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Bešlos je istakao da je Zakon o predsedničkoj evidenciji iz 1978. usvojen kao odgovor na pokušaje Ričarda Niksona da svoje predsedničke papire i trake odnese sa sobom u Kaliforniju, gde su bili u riziku od uništenja.

- Niko ih ne može oduzeti i prodati za gotovinu. Niti ih može dati stranoj vladi koja mu se sviđa. Zakon o predsedničkoj evidenciji iz 1978. usvojen je kao odgovor na Niksonov pokušaj da svoje predsedničke trake i papire ponese sa sobom u Kaliforniju, gde su bili u opasnosti da budu uništeni. Ako je nezakonito uzeo dokumenta (Tramp) poverljive nacionalne bezbednosti i sakrio ih u svojoj vili na Floridi (a posebno ako ih je delio sa strancima), možda je doveo sve naše živote i živote naših porodica u opasnost, dodao je.

Podestimo, bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je u ponedeljak da je njegov dom u Mar-a-Lagu na Floridi "pod opsadom" od strane "velike grupe" agenata FBI-ja koji su izvršili nalog za pretres.

-Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo jednom predsedniku Sjedinjenih Država. Nakon rada i saradnje sa relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio neophodan ili primeren, rekao je Tramp, a prenosi Foks njuz.

Ocenio je da akcija predstavlja "nepravilno ponašanje tužioca" i "naooružavanje pravosudnog sistema" s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

- Takav napad bi se mogao desiti samo u razorenim zemljama trećeg sveta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od tih zemalja, korumpiranih na nivou koji nije viđen ranije, rekao je Tramp, navodeći da su agenti FBI provalili u njegov sef.

- Koja je razlika između ovoga i Votergejta, gde su operativci upali u Nacionalni komitet demokrata?, zapitao se.

-Ovde, obrnuto, demokrate su upale u dom 45. predsednika Sjedinjenih Država, dodao je.

Kurir.rs/Gardijan/Foks njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track