UKRAJINSKA SLUŽBA BEZBEDNOSTI: Ovo su strani plaćenici koji su pokušali da ubiju najveće vojne zvaničnike u Ukrajini (FOTO)
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

tvrdnje kijeva

UKRAJINSKA SLUŽBA BEZBEDNOSTI: Ovo su strani plaćenici koji su pokušali da ubiju najveće vojne zvaničnike u Ukrajini (FOTO)

Planeta -

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) uhvatila je dve osobe koje su navodno planirale da ubiju ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova i šefa njene vojne obaveštajne agencije. Za dva osumnjičena sumnja se da su bili na platnom spisku ruske vojne obaveštajne agencije GRU, piše Gardijan.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, SBU je objavila da je otkrivena ruska zavera, koja je trebalo da završi atentatom na dvojicu državnih zvaničnika, kao i na istaknutog ukrajinskog aktivistu.

Hapšenje
Hapšenjefoto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Gardijan nije mogao nezavisno da potvrdi te tvrdnje, a još nije bilo reakcije iz Kremlja ili ruskih državnih medija.

Osumnjičenima, stanovniku istočne regije Lugansk koju drže separatisti koje podržava Rusija, kao i muškarcu iz Kijeva, ruski agenti su navodno obećali 150.000 dolara za ubistvo svake od njihovih meta, objavio je SBU.

Muškarac iz regije Lugansk ušao je u Ukrajinu iz Belorusije i priveden je u gradu Kovel u severozapadnoj Ukrajini, isto kao i drugi osumnjičeni, navodi se u saopštenju.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, nivo bezbednosti za najviše zvaničnike veoma je navisokom nivou.

Vladina četvrt u Kijevu ograđena je kontrolnim tačkama na kojima su naoružani čuvari, a vreće s peskom nagomilane su na prozorima i ispred svih ulaza u državne institucije.

Sve oči su uprte poslednjih nedelja u SBU nakon što je predsednik Volodimir Zelenski smenio prvog čoveka SBU i glavnog državnog tužioca, navodeći kao razlog smene na desetine otkrivenih slučajeva gde su zvaničnici agencija Rusiji odavali podatke.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Gardijan/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track