ŠOLC POD ISTRAGOM: Da li je nemački kancelar pomogao banci da izbegne porez i zadrži 47 miliona evra?
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

problemi

ŠOLC POD ISTRAGOM: Da li je nemački kancelar pomogao banci da izbegne porez i zadrži 47 miliona evra?

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc na meti je istražnih organa zbog afere koja se dogodila dok je bio gradonačelnik Hamburga.

Naime, Šolca sumnjiče da je, dok je bio gradonačelnik Hamburga, pomogao velikoj hamburskoj banci Varburg da izbegne plaćanje poreza i tako zadrži 47 miliona evra.

U istražnim dokumentima se navodi da je Šolc imao sastanak sa šefom te banke. Šolc se prilično neubedljivo branio. Najpre je negirao da se sastao sa rukovodiocima Varburg banke, da bi potom tvrdio da se više ne seća šta je rečeno. Sada će 19. avgusta morati da se pojavi pred istražnim odborom u Hamburgu i tamo da iskaz.

Istraga tužilaštva takozvane "CumEx" afere prevashodno je usmerena protiv dugogodišnjeg poslanika SPD-a Johanesa Karsa, koji je osumnjičen za proneveru i pružanje pomoći u utaji poreza.

Novembra 2016. godine je doneta odluka da se odustane od zahteva za retroaktivnom naplatom poreza od 47 miliona evra hamburškoj Varburg banci.

Od 2001. do 2016. bankari, advokati i investitori prevarili su državu poreskim trikovima za više milijardi evra. Tako su, na nelegalan način, zatražili dvostruki povraćaj poreza, koji su samo jednom platili.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja