STIVEN SIGAL SNIMA FILM O RATU U DONBASU: Čuveni glumac i Putinov prijatelj posetio i zatvor sa ukrajinskim neonacistima! VIDEO
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

kinematografija

STIVEN SIGAL SNIMA FILM O RATU U DONBASU: Čuveni glumac i Putinov prijatelj posetio i zatvor sa ukrajinskim neonacistima! VIDEO

Planeta -

Američki glumac Stiven Sigal (70) posetio je istok Ukrajine i snimaće ratni film o Donbasu, najavio je Denis Pušilin, prvi čovek samoproglašene Narodne republike Donjeck.

Sigal, koji se u Holivudu proslavio glumeći "tvrde momke" u akcionim filmovima, obišao je zatvor Olenivka, gde je razgovarao sa zarobljenim pripadnicima ukrajinskih snaga.

Podsećamo, u eksploziji koja se dogodila u jednom krilu ovog zatvora 29. jula, poginulo je najmanje 50 pripadnika ekstremno desničarskog bataljona Azov. U pitanju su pripadnici ukrajinskih snaga koji su se predali nakon pada čeličane Azovstalj u Marijupolju. Ruska strana je saopštila da su ukrajinske trupe granatirale zatvor, dok iz Kijeva navode da je eksplozija usledila jer su ruske snage želele da se otarase zarobljenika. Predstavnici Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta zatražili su pristup zatvoru kako bi se sprovela nezavisna istraga.

Na snimcima koji su emitovani na proruskim Telegram kanalima vidi se Sigal kako stoji unutar zgarišta zatvora i na klupi drži ostatke šrapnela. Tokom boravka u zatvoru, za koji ukrajinska strana tvrdi da je zapravo logor, Sigal je razgovarao s grupom zarobljenih Ukrajinaca koji su se nalazili s druge strane metalnih rešetaka.

Zanimljivo je da je holivudskoj zvezdi zabranjen ulazak u Ukrajinu na pet godina još 2017, nakon što je dobio državljanstvo Rusije od predsednika Vladimira Putina. Sigalu je lično Putin uručio ruski pasoš 2016. pošto je glumac podržao rusku aneksiju Krima koja je usledila posle referenduma 2014. Tada je Sigal Putina pohvalio kao "jednog od najvećih, ako ne i najvećeg svetskog lidera današnjice".

- Većina nas ima prijatelje i porodicu u Rusiji i Ukrajini. Na obe strane gledam kao na jednu porodicu i zaista verujem da je spoljni entitet taj koji troši ogromne sume novca na propagandu da bi isprovocirao dve zemlje da budu u međusobnom sukobu - rekao je Sigal nakon početka ruske invazije u februaru aludirajući na podršku koju je Ukrajina dobila od SAD. Sigal ima odlične odnose s Putinom, a pored ruskog i američkog ima i srpski pasoš. Sigal i Putin su zaljubljenici u borilačke veštine. Sigal preferira aikido, a Putin džudo. Holivudski star je poznat i po dobrim odnosima s drugim svetskim liderima, uglavnom autoritativnim. Među njima su Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, Nikolas Maduro, predsednik Venecuele, kao i Rodrigo Duterte, sada već bivši predsednik Filipina. Zanimljivo je da je Sigal u aprilu ove godine svoj 70. rođendan proslavio u Moskvi. Proslavi su prisustvovali brojni pripadnici ruske elite koji se nalaze pod sankcijama SAD, EU i drugih zemalja, a koje su im uvedene zbog podrške režimu predsednika Putina i invazije Rusije na Ukrajinu.

Stiven Sigal, Vladimir Putin
foto: EPA/SERGEI GUNEYEV, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Među prisutnima je bio i Vladimir Solovjev, kontroverzni ruski TV voditelj i jedan od najvatrenijih Putinovih pristalica.

- Svako od vas, vi ste moja porodica i moji prijatelji. I volim vas sve i stojimo zajedno, kad je dobro i kada je loše - rekao je Sigal na snimku s rođendanske proslave koji se pojavio u javnosti. Sigal se 2018. godine, dve godine nakon što je dobio rusko državljanstvo, dobio novo postavljenje. Naime, njega je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije imenovalo za "posebnog predstavnika za rusko-američke humanitarne odnose". Sigal je nakon toga 2021. godine i nominalno postao član provladine stranke Pravedna Rusija, koja ima 23 poslanika u ruskoj državnoj Dumi.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track