OVAKO NEŠTO SE VIĐA JEDNOM U HILJADU GODINA: Poplavljena Dolina smrti u SAD, bujice vode u "zemlji ekstrema" VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

klimatske promene

OVAKO NEŠTO SE VIĐA JEDNOM U HILJADU GODINA: Poplavljena Dolina smrti u SAD, bujice vode u "zemlji ekstrema" VIDEO

Planeta -

Nedavne obilne kiše u Dolini smrti poplavile su puteve, oštetile infrastrukturu i odnele automobile. Meteorolozi za taj događaj kažu da se dešava jednom u hiljadu godina.

Dolina smrti, poplave
foto: Printscreen/YouTube

Oluja je izlila otprilike 75 odsto prosečne godišnje količine padavina za samo tri sata, navode stručnjaci Zemaljske opservatorije NASA. Stotine posetilaca i ljudi koji rade u nacionalnom parku Dolina smrti su bili "zarobljeni", a svi putevi su i dalje neprohodni, kažu zvaničnici.

Voda se povukla, ali je za sobom ostavile naslage blata i šljunka, mada su oni koji su bili zarobljeni uspeli da napuste park ranije ove nedelje, uz podršku spasilačkih službi i osoblja parka.

Danijel Berk, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Las Vegasa, opisao je potop kao istorijski događaj koji se desi jednom u hiljadu godina. Verovatnoća da se to dogodi u jednoj godini je 0,1 odsto.

Događaji poput tog, međutim, za koje se nekada smatralo da su izuzetno retki, sve su izvesniji. Naučnici otkrivaju da su vremenski ekstremi, podstaknuti klimatskom krizom, sve verovatniji na američkom zapadu, koji je i dalje zahvaćen sušom. Očekuje se da će periodi suše biti prekinuti jakim, destruktivnim olujama kako svet nastavlja da se zagreva.

Opisan kao "zemlja ekstrema", pustinjski basen je najsuvlje mesto u Severnoj Americi i poznat je po temperaturama koje su porasle više nego na bilo kom drugom mestu na Zemlji.

Nije prijavljeno da ima povređenih, ali kalifornijska patrola na auto-putu i avioni vrše pretragu iz vazduha, navodi se u saopštenju Službe Nacionalnog parka, kako bi se potvrdilo da nema vozila koja su i dalje nasukana u udaljenim delovima parka.

Majk Rejnolds, upravnik parka rekao je da će biti potrebno "vreme za obnovu" i napomenuo da zvaničnici još rade na proceni štete koju je nanela oluja na oko 3,4 miliona hektara i više od hiljadu kilometara puteva u parku.

Iako oluja nije oborila rekord Doline smrti svih vremena po dnevnim padavinama, ipak je oborila rekorde za ovo doba godine.

"Ovo je mesto gde klimatske promene možete videti na delu", rekao je Rejnolds.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track