ODRUBLJIVALI GLAVE TAOCIMA I OBJAVLJIVALI SNIMKE: Uhapšen četvrti član zloglasne grupe IS Bitlsi, optužen za terorizam
Foto: Printscreen/Twitter

demantuje da je bio u grupi

ODRUBLJIVALI GLAVE TAOCIMA I OBJAVLJIVALI SNIMKE: Uhapšen četvrti član zloglasne grupe IS Bitlsi, optužen za terorizam

Planeta -

Britanac Ejn Dejvis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije poznate kao IS "Bitlsi", uhapšen je u sredu u Velikoj Britaniji i optužen za terorizam.

Ejnu Dejvisu, koji negira da je bio deo grupe britanskih ISISovaca - za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama pre nego što su video snimke objavili na internetu - određen je pritvor i kasnije bi trebalo da se pojavi pred Sudom za prekršaje u Vestminsteru.

On je uhapšen na aerodromu Luton, nakon što ga je Turska deportovala u Englesku u sredu.

Ovaj 38-godišnjak se tereti za posedovanje vatrenog oružja u svrhe povezane sa terorizmom. Optužen je za terorističke zločine počinjene 2014. Dejvis je optužen da je bio deo ćelije otmičara i ubica IS koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015, što on poriče. Taoci su džihadističku grupu prozvali "Bitlsi" zbog njihovog britanskog naglaska.

U turskom zatvoru proveo je više od šest godina.

BBC je objavio da se pretpostavlja da se ćelija "Bitlsa" sastojala od četiri člana, od kojih su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca. Američke vlasti saopštile su da je grupa ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava. Vođa te bande, Mohamed Emvazi, poginuo je u napadu američkog drona pre sedam godina.

Druga dvojica su uhapšena u Siriji i odvedena u SAD, gde su obojica osuđeni za neke od najstrašnijih zločina u novijoj istoriji.

Pre nego što je radikalizovan, Dejvis je bio osuđivan za krivična dela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promenio je ime u Hamza i upoznao Mohameda Emvazija, kojeg su mediji prozvali Džihad Džon. Njih dvojica su bila deo grupe koja je radikalizirala muslimane koji žive u Londonu. Dejvis je napustio UK kako bi se pridružio IS 2013.

Uhapšen je u blizini Istanbula 2015. a turski sud ga je dve godine kasnije osudio za sudelovanje u terorističkoj organizaciji. Na suđenju je priznao da poznaje Emvazija iz molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je porekao da mu je prijatelj kao i da je član grupe "IS Bitlsi".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track