17:16

OVA KISINDŽEROVA REČENICA OPISUJE TRENUTNO STANJE U SVETU: Stručnjaci DETALJNO o igrama SAD i Kine PEKING RASPOLAŽE MOĆNIM ORUŽJEM

tenzije u tajvanskom moreuzu

BIO BI TO SUKOB NESAGLEDIVIH POSLEDICA: Stručnjaci DETALJNO o igrama SAD i Kine JEDNA KISINDŽEROVA REČENICA OPISUJE DANAŠNJI SVET

Planeta -

Kada bi Kina odlučila da zauzme silom Tajvan, učiniće to munjevitom 48-satnom ofanzivom kako Zapad ne bi imao vremena da odgovori, tvrde diplomatski izvori.Peking je u više navrata pretio da će zauzeti ostrvo za koje tvrdi da je njegovo.

Kineska vojska izvršila je razne zadatke oko Tajvana, ali će sprovoditi redovne patrole,potencijalno signalizirajući kraj ratnim igrama, ali ne uz napomenu da će Peking nastaviti sa svojim pritiskom na ostrvo. Tajvan kaže da će "prilagoditi raspored svojih snaga". Prošlonedeljne vežbe uključivale su lansiranje balističkih projektila, od kojih su neke letele iznad glavnog grada ostrva Tajpej, i simulirale morske i vazdušne napade na kopno.

Da li je Kina svojim vežbama stavila do znanja Americi da nema mesta njihovom delovanju u blizini Kine pokušali su da odgovore gosti jutarnjeg programa "Redakcija" Kurir televizije - prof. dr Marija Đorić, politikolog, a putem video linka uključio se Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

Tajvan
foto: Kurir televizija

- Osvrnuo bih se jednim komentarom Henrija Kisindžera koji kađe da se velike sile ponašaju kao do zuba naoružani slepci koji se u sobi pipaju. Tako jedni drugima mogu naneti samo štete, a da ne govorimo kakvu štetu mogu naneti sami sebi - rekao je Duško Tomić i dodao:

Tajvan
foto: Kurir televizija

- U ovom trenutku ni Sjedinjenim Američkim Državama, ni Kini ne odgovara da vode bilo kakvu vrstu ratu. Kinezi jesu moćna vojna sila. Kinezi su pokazali blokadom Tajvanskog moreuza i takozvanih 6 prilaznih tačaka Tajvanu kakav zaista impozantan vojni arsenal oni imaju u tom trenutku. Ukoliko bi došlo do bilo kakve vojne intervencije od strane Kine i pokušaja aneksije Tajvana, odnosno prisjedinjenja Kine, Sjedinjene Američke Države bi odgovorile snažno i mislim da bi to mogao biti potencijalni novi sukob sa nesagledivim posledicama - zaključio je Tomić.

Ako bi Kina napala Tajvan, Tajvan bi se uspešno branio uz pomoć SAD i Japana, ali bi gubici bili ogromni na obe strane. To je pokazala simulacija ratnog sukoba u indo-pacifičkom regionu.

- Ono što je sigurno, to je da bi ceo svet izgubio. Tajvan trenutno predstavlja najosetljiviju bezbednosnu tačku na svetu - rekla je prof. dr Marija Đorić, politikolog.

Tajvan
foto: Kurir televizija

Više o ovoj temi pogledajte u VIDEU ISPOD:

17:16

OVA KISINDŽEROVA REČENICA OPISUJE TRENUTNO STANJE U SVETU: Stručnjaci DETALJNO o igrama SAD i Kine PEKING RASPOLAŽE MOĆNIM ORUŽJEM

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:39

TAJVAN TREBA I KINI I AMERICI: Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track