08:28

KINA POKAZUJE AMERICI NADMOĆ Stručnjaci o situaciji na Tajvanu: Vašington još uvek ne shvata OVU VAŽNU STVAR KOJA SE DESILA SVETU!

međunarodna kriza u SVETU

KINA POKAZUJE AMERICI NADMOĆ Stručnjaci o situaciji na Tajvanu: Vašington još ne shvata OVU VAŽNU STVAR KOJA SE DESILA SVETU!

Planeta -

Kada bi Kina odlučila da zauzme silom Tajvan, učiniće to munjevitom 48-satnom ofanzivom kako Zapad ne bi imao vremena da odgovori, tvrde diplomatski izvori za britanski Telegraf.

Peking je u više navrata pretio da će da zauzme ostrvo za koje tvrdi da je njegovo. Kina, naime, već danima održava ratne vežbe, okružujući ostrvo kako bi pokazala svoj bes nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi postala najviše rangirani američki posetilac te teritorije u poslednjih 25 godina. Vežbe su se završile juče.

Za televiziju Kurir su o aktuelnoj situaciji u i oko Tajvana govorili prof.dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam i prof.dr Časlav Koprivica s Fakulteta političkih nauka.

tAJVAN
foto: Kurir Televizija

- Mediji u Kini se ne bave ovom temom previše. Kina razume da je nadmoćna kada je u pitanju Tajvan, ali smatra da ta vojna nadmoć nije dovoljna, a smatra da bi ujedinjenje moralo da bude i ekonomsko. Kina smatra da mora da ojača još. To znači da treba da psotane veća ekonomija od SAD. Ovo će trajati još neki vremenski period - rekao je Vladimir Milić, urednik sajta savremenakina.rs koji se uključuio u program potem video linka.

tAJVAN
foto: Kurir Televizija

Prof. dr Časlav Koprivica s Fakulteta političkih nauka, smatra da je prolo vreme kada se živelo u, kako kaže, "amerocentričnom svetu".

- Sa svih strana se nalaze kineske oružane formacije, koje šalju jasnu poruku Tajvanu i ovima za zapada da ako Kina bude poželela da to može da reši vojno. Ako se pogleda istorijski, iako je Kina imala cara, ona nikada nije bila imperijalistička. Kina je ovde demonstrirala svoju ljutnju. Pokazali su zapadu jednu stvar koja je jako važna, a koju izgleda u Vašingtonu ne shvataju, a to je da se više ne živi u amerocentričnom svetu. Amerikanci su se čudili zbog čega ovakva reakcija, kada je bilo ovakvih poseta i ranije - ispričao je prof.dr Časlav Koprivica s Fakulteta političkih nauka i dodao da su SAD još 1971. godine priznale politiku JEDNE KINE.

tAJVAN
foto: Kurir Televizija

Prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam smatra da SAD ne odustaju od Kine, ali ni da Kina neće odustati, svakako, od Tajvana.

tAJVAN
foto: Kurir Televizija

- Bliži se kraj unipolarnom sistemu. Već vidimo Rusiju, Rusija je pokazala to u Siriji. Kina je stala, prećutno, uz Rusiju, Poseta Tajvanu Nensi Pelosi je pokazala da Sjedinjene Američke Države ne odustaju od Tajvana - rekao je u jutarnjem programu prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam.

tAJVAN
foto: Kurir Televizija

Više o ovoj temi pogledajte u VIDEU ISPOD:

08:28

KINA POKAZUJE AMERICI NADMOĆ Stručnjaci o situaciji na Tajvanu: Vašington još uvek ne shvata OVU VAŽNU STVAR KOJA SE DESILA SVETU!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:39

TAJVAN TREBA I KINI I AMERICI: Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track