07:39

TAJVAN TREBA I KINI I AMERICI: Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ

međunarodna kriza u SVETU

ZAŠTO SE KINA I SAD OTIMAJU ZA TAJVAN? Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ (VIDEO)

Planeta -

Amerika neće napustiti Tajvan ni na jedan način. Ovo je poručila predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi koja je govorila u tajvanskom parlamentu.

Kina, Tajvan, Taipei
foto: Shutterstock

- Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo - rekla je Pelosi.

0711625827, Nensi Pelosi
foto: Handout / AFP / Profimedia

A u međuvremenu Kina je doslovno opkolila Tajvan. Vojska je najavila da će nastaviti seriju vežbi u blizini ostrva čiji zvaničnici su pak optužili Peking za kršenje pravila Ujednijenih nacija.

Gosti Kurir televizije ovog jutra bili su Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista 'Politika' iz Moskve. U program se uključio i prof. dr Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

Slobodan Samardžija, Duško Tomić
foto: Kurir Televizija

- Ovo postaje sve političke prirode, jer sve što treba da se uradi na ekonomskom planu, to može i bez ovakve političke pompe. Poseta nije bila sigurna da će se desiti. Ovo je bio na neki način pokušaj da se ispita situacija. Tajvan je vrlo karakteristična oblast. Potreban je i Kini i Americi. Kini kao neka vrsta ventila u tom kapitalističkom svetu, a Americi je potreban kao vrsta ventila koji bi ušao u Kinu i tu ostvario neke svoje težnje - rekao je Samaradžija i dodao:

Slobodan Samardžija, Duško Tomić
foto: Kurir Televizija

- Ta poseta je bila kratka i burna. Ta poseta je trebalo da ispita kakvo je stanje, i da se vidi dokle Amerika sme da gura i ide.

Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima, osvrnuo se na ekonomske aspekte.

- Sama poseta Nensi Pelosi izaziva kontroverze i u američkoj javnosti. Amerikanci su kao jedna velika sila svuda prisutni. Za njih je Kina veoma bitna, a pre svega kao je tu bitan ekonomski aspekt.

Slobodan Samardžija, Duško Tomić
foto: Kurir Televizija

Više o ovoj temi pogledajte u VIDEU ISPOD:

07:39

TAJVAN TREBA I KINI I AMERICI: Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:48

EVROPA U STRAHU OD TURSKE ZBOG OVOGA! Stručnjak za Kurir TV otkrio: Rat u Ukrajini ići će u nedogled UKOLIKO NE BUDE PLANA B

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track