TRAMP O MAKRONU IMAO KOMPROMITUJUĆI MATERIJAL? Bivša Hilarina pomoćnica tvrdi: Dokumenti bili na imanju bivšeg predsednika SAD!
Foto: Phil Harris / MirrorPix / Profimedia, EPA / Christophe Petit Tesson, GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

afera dokumenti

TRAMP O MAKRONU IMAO KOMPROMITUJUĆI MATERIJAL? Bivša Hilarina pomoćnica tvrdi: Dokumenti bili na imanju bivšeg predsednika SAD!

Planeta -

Bivša pomoćnica Hilari Klinton u velikoj meri je implicirala da je bivši predsednik Donald Tramp imao prljavštinu na francuskog predsednika i da bi to moglo biti korisno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, preneo je Foks njuz.

Dženifer Palmijeri, koja je bila direktorka komunikacija za Klintonovu predsedničku kampanju 2016, nije poimence spomenula Trampa ili Putina.

Međutim, tvit, objavljen u petak uveče, sugeriše da bi informacije o francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koje su pronađene tokom racije FBI-ja u Mar-a-Lagu, mogle biti zlonamerno korišćene od strane jednog svetskog lidera.

„Nije mi jasno“, tvitovao je Palmieri. „Koji bi svetski lider smatrao da je Kompromat na Makronu vredan?

Čini se da se hipotetičko pitanje odnosi na Putina. Palmieri nije odmah odgovorila na Insajderov zahtev za pojašnjenjem.

Tokom racije na Mar-a-Lago, Trampovu kuću na Floridi, FBI je pronašao četiri kompleta strogo poverljivih dokumenata i sedam skupova poverljivih informacija, prema spisku stvari koje je zaplenio i otpečatio federalni sudija u petak.

Među zaplenjenim predmetima je „informacija o predsedniku Francuske“. Nije odmah jasno zašto je Tramp imao ovaj dosije u Mar-a-Lagu ili šta je uključeno u dosije.

Palmieri, u svom tvitu, izgleda da sugeriše da su te informacije „kompromat“ — sramotne ili štetne informacije koje se mogu koristiti za ucenu ili diskreditaciju javnih ličnosti. Trenutno nema dovoljno informacija o zaplenjenom dosijeu koji bi to dokazali ili opovrgli.

ABC Njuz je, međutim, primetio da Rusija ima dugu istoriju korišćenja „kompromata“.

A Makron, koji je u početku pokušao da se uključi u diplomatiju sa Rusijom usred invazije na Ukrajinu, navodno je sada u Putinovim lošim knjigama, prema RFI. Portparol Kremlja rekao je novinskoj agenciji da se Francuska sada smatra "neprijateljskom" zemljom i da Makron i Putin ne razgovaraju telefonom dva meseca.

Palmieri je 2017. godine ranije optužio Trampove saveznike za „dogovor“ sa Rusijom i opisao bivšeg predsednika kao „proputinovskog nastrojenog“.

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Milera o ruskoj istrazi za 2019. godinu, podnet nakon Palmijerijevih tvrdnji, nije našao dovoljno dokaza da se bilo ko iz Trampove kampanje optuži za nezakonitu zaveru ili koordinaciju sa ruskom vladom.

Palmieri je bila direktor komunikacija Bele kuće od 2013. do 2015. godine.

Kurir.rs/Biznis Insajder

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track