PRVA SUPERJAHTA RUSKOG OLIGARHA BIĆE PRODATA NA AUKCIJI: Blokirali mu račun, a sad mu prodaju plovilo! Cena 75 miliona dolara
Foto: Printscreen YT

ništa od novca za ukrajinu

PRVA SUPERJAHTA RUSKOG OLIGARHA BIĆE PRODATA NA AUKCIJI: Blokirali mu račun, a sad mu prodaju plovilo! Cena 75 miliona dolara

Planeta -

Superjahta ruskog biznismena Dimitrijeviča Pumpjanskog koji se nalazi na listi osoba prema kojima SAD, EU i Velika Britanija sprovele sankcije zbog ruskog napada na Ukrajinu, biće prodata na aukciji.

Superjahta ruskog biznismena Dimitrijeviča Pumpjanskog procenjena je na 75 miliona dolara, ali prihod neće ići za obnovu Ukrajine.

Naime, američka banka JP Morgan pokrenula je tužbu je joj Pumpjanski duguje više od 20 miliona dolara. Inače ovu luksuznu jahtu zaplenila je vlada Gibraltara. Inače Pumpjanskom je zbog sankcija bio suspedovana mogućnost plaćanja zajma i njegov nalog je suspendovan.

Jahta će biti na aukciji u utorak na Gibraltaru, gde je i 72,5 metara dugo plovilo zaplenjeno. S obzirom na to da će na aukciji biti samo jedan dan, moguće je da će njegova prodajna cena biti mnogo niža od tražene, prenosi Bi-Bi-Si.

Superjahta je opremljena bazenom, đakuzijem, 3D bioskopom, skijama na vodi i opremom za ronjenje. Ima mesta za 20-članu posadu.

Jahtu je dizajnirao poznati industrijski dizajner Alberto Pinto, a izgradila ju je 2013. Dunia Iachts u Turskoj.

Prvobitno je pokrenut pod imenom Crveni trg, a milioneri su mogli da ga iznajme za nešto više od pola miliona evra nedeljno.

Jahtu je tada kupio Pumpjanski, direktor čeličane OAO TMK, za 2,1 milijardu evra.

S obzirom na to da je bogatstvo ruskih oligarha zaplenjeno proteklih meseci sa namerom da se novac od prodaje nameni za obnovu do temelja porušenih ukrajinskih gradova, sada je iznenađujuće da će prihod od ove prodaje dobiti Amerikanac banke, koja je odbila da komentariše ovo pitanje.

Kako navodi Gardijan, na pitanje o humanitarnosti, banka je odgovorila samo: „JP Morgan će nastaviti da sledi svoj filantropski cilj da donira između pet i deset miliona dolara u slučaju pogoršanja izbegličke krize u Ukrajini“.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja