PRIPREMA ZA SUZBIJANJE POSKUPLJENJA: Poljska vlada predlaže subvencije za grejanje domaćinstava, bolnica i škola
Foto: Profimedia

pomoć za najugroženije

PRIPREMA ZA SUZBIJANJE POSKUPLJENJA: Poljska vlada predlaže subvencije za grejanje domaćinstava, bolnica i škola

Planeta -

Poljska vlada usvojila je danas predloge dva zakona kojima se nakon subvencija za ugalj uvode subvencije i za grejanje iz ostalih izvora za domaćinstva, škole i bolnice kojima će poskupljenje centralnog grejanja ove sezone biti svedeno na maksimalno 40 odsto.

"Pored dodatka za ugalj uvodimo dodatne mogućnosti finansiranja iz drugih izvora. Širimo arsenal instrumenata tako da mogu da ih koriste svi građani. Pomoć obuhvata i tzv. osetljive objekte kao što su bolnice i škole. Centralno grejanje mora da bude jeftinije i za njih", kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Moravjecki je kazao da drugi predlog zakona računa da će lokalne samouprave dobiti 2,9 milijardi evra koje mogu da iskoriste pored investicija i za pomoć domaćinstvima da grejanje za njih bude jeftinije.

Ministarka za životnu sredinu Ana Moskva objasnila je da će toplane centralno grejanje moći za domaćinstva, škole i bolnice da poskupe samo za 40 odsto a država će im novim propisima, ako zakoni prodju u parlamentu nadoknaditi deo gubitaka.

"Prosečno će domaćinstva za celu grejnu sezonu imati račun manji za 200 do 800 evra. To važi i za toplu vodu. Ako Sejm i Senat parlamenta usvoje zakone, predsednik bi mogao da ih potpiše u oktobru i tada bi automatski krenule isplate", kazala je ministarka Moskva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track