SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU KAKO IZGLEDA NUKLEARKA ZAPOROŽJE: Rupe na krovu, ponovo povećavan strah od radijacije (FOTO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU KAKO IZGLEDA NUKLEARKA ZAPOROŽJE: Rupe na krovu, ponovo povećavan strah od radijacije (FOTO)

Planeta -

Satelitski snimci pokazuju štetu od artiljerijskog napada na krovu zgrade odmah pored nuklearnih reaktora u opkoljenoj elektrani Zaporožje, što je ponovo povećalo strah od radijacije.

Najnoviji napad na elektranu dogodio se kada je tim UN-ove nuklearne straže krenuo u ponedeljak u postrojenje dok su Rusija i Ukrajina razmenjivale optužbe za granatiranje.

Novi satelitski snimci visoke rezolucije koje je prikupila američka kompanija Makar Technologies pokazali su štetu u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Enerhodaru u Ukrajini.

Zaporožje
Zaporožjefoto: Handout / AFP / Profimedia

Na fotografijama je detaljno prikazano uništenje krova zgrade pored nekoliko nuklearnih reaktora u fabrici u Zaporožju.

Takođe su pokazali požare van glavnog objekta. Ruska administracija regiona tvrdi da su ukrajinske snage pogodile krov zgrade koja se koristi za skladištenje reaktorskog goriva.

Međutim, nivo radijacije u elektrani je bio normalan, a situacija na lokaciji je pod kontrolom, prenela je novinska agencija RIA Novosti izjave ruskih zvaničnika.

Takođe, fotografije koje su osvanule na društvenim mrežama navodno pokazuju rupeu na krovu NE Zaporožje.

Žarište sukoba

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u glavni grad Ukrajine u ponedeljak.

-Očekuje se da će misija početi sa radom u nuklearnoj elektrani Zaporožje u narednim danima, napisao je portparol ministarstva Oleg Nikolenko na Fejsbuku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u Moskvi da će Rusija obezbediti bezbednost misije IAEA i pozvao druge zemlje da "povećaju pritisak na ukrajinsku stranu kako bi je primorali da prestane da ugrožava evropski kontinent granatiranjem teritorije Zaporoške nuklearne elektrane i okolne oblasti".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Al džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track