STRAVIČNI SNIMCI IZ PAKISTANA: Nemilosrdne monsunske kiše razorile zemlju! Trećina države pod vodom (VIDEO)
Foto: EPA/Arshad Arbab

kataklizma

STRAVIČNI SNIMCI IZ PAKISTANA: Nemilosrdne monsunske kiše razorile zemlju! Trećina države pod vodom (VIDEO)

Planeta -

Pakistanski zvaničnici okrivili su klimatske promene, koje povećavaju učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih uslova širom sveta.

Spasilački napori pojačani su u utorak širom poplavljenog Pakistana kako bi se pomoglo milionima ljudi pogođenih nemilosrdnim monsunskim kišama koje su potopile trećinu zemlje i odnele više od 1.100 života.

Kiše koje su počele u junu izazvale su najgore poplave u više od decenije. Poplavljeni su delovi vitalnih useva i oštećeno je ili uništeno više od milion domova.

Vlasti i dobrotvorne organizacije bore se da ubrzaju dostavu pomoći za više od 33 miliona pogođenih ljudi, što je teško u područjima koja su odsečena jer su bujice progutale ulice i mostove.

-Nemamo čak ni prostor za kuvanje hrane. Treba nam pomoć, rekla je za AFP Rimša Bibi, učenica u Dera Gazi Kanu u centralnom Pakistanu.

U Pakistanu tokom godišnje sezone monsuna padaju obilne, često razorne kiše koje su ključne za poljoprivredu i snabevanje vodom, ali tako jakih pljuskova nije bilo u tri decenije.

Trećina zemlje pod vodom

Pakistanski zvaničnici okrivili su klimatske promene, koje povećavaju učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih uslova širom sveta.

-Stvarno je zapanjujuće videti ovakvo razaranje, izjavila je za AFP pakistanska ministarka za klimatske promene Šeri Reman.

-Kad pošaljemo pumpe za vodu, oni kažu 'Gde ćemo ispumpati vodu?' Sve je to jedan veliki okean, nema kopna na koje voda može da se ispumpa".

Rekla je da je "doslovno trećina" zemlje pod vodom i usporedila prizore katastrofe sa distopijskim filmom.

Reka Ind, koja teče duž cele ove južnoazijske države, preti da se izlije dok bujice teku nizvodno od njenih pritoka na severu. Meteorološka kancelarija kaže da je zemlja u celini bila preplavljena dvostruko većom količinom uobičajene monsunske kiše.

Međutim, u pokrajinama Beludžistanu i Sindu palo je više od četverostuke količine kiše koja je u proseku pala u poslednje tri decenije.

'Pakistan se utapa'

Katastrofa nije mogla da dođe u gore vreme za Pakistan, čija je ekonomija u slobodnom padu.

Vlada je proglasila vanredno stanje i pozvala međunarodnu pomoć.

Pomoć je stigla ovih danas iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pomoć su obećale i druge zemlje, uključujući Kanadu, Australiju i Japan.

Ujedinjene nacije najavile su da će u utorak pokrenuti službeni apel za finansiranje hitne pomoći u visini 160 miliona dolara.

Cene osnovnih namirnica rastu, pogotovo luka, paradajza i leblebija, a prodavci se žale na nedostatak zaliha u poplavljenim pokrajinama Sindu i Pundžabu.

Ministar finansija Mifta Ismail rekao je lokalnim medijima da bi katastrofa zemlju mogla da košta više od 10 milijardi dolara, a u ponedeljak je rekao da se "Pakistan utapa".

U ponedelak je Međunarodni monetarni fond odobrio oživljavanje programa zajma za Pakistan, oslobađajući početnih 1,1 milijardu dolara.

Širom Pakistana podignuti su improvizovani kampovi za pomoć - u školama, na auto putevima i u vojnim bazama. U severozapadnom gradu Naušeri tehnički koledž pretvoren je u sklonište za 2.500 žrtava poplava.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track