STRAUČNJACI UPOZORAVAJU: Nivo mora će porasti za oko 30 cm i ne može se zaustaviti! Evo šta je razlog
Foto: Alex Hibbert / robertharding / Profimedia

istraživanje

STRAUČNJACI UPOZORAVAJU: Nivo mora će porasti za oko 30 cm i ne može se zaustaviti! Evo šta je razlog

Planeta -

Zbog otapanja leda na Grenlandu u bliskoj budućnosti će doći do porasta globalnog nivoa mora za gotovo 30 centimetara.

Nalazi u Journal Nature Climate Change pokazuju da će se 3,3 odsto ledenog pokrivača Grenlanda otopiti, što je ekvivalentno 110 triliona metričkih tona leda, prenosi CNBC.

Naučnici su upozorili da je topljenje neizbežno čak i ako svet odmah prestane da emituje gasove koji izazivaju efekat staklene bašte koji zagrevaju planetu.

Grenland
Grenlandfoto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Prema istraživanju, ukupan gubitak leda sa grenlandske ledene ploče podstaćiće porast nivoa mora za najmanje 25 centimetara, bez obzira na moguće scenarije globalnog zagrevanja.

Stručnjaci iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda posmatrali su promene u volumenu ledenog pokrivača na i oko Grenlanda.

- Porast nivoa mora će zbog ovog procesa porasti bez obzira na to šta će se u ovom veku dogoditi sa klimatskim promenama, kaže geolog Džejson Boks iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

Naučnici nisu odredili tačan termin porasta globalnog nivoa mora, ali moglo bi da se dogodi u nekom trenutku do kraja veka.

Ovi nalazi dolaze nakon izveštaja o porastu nivoa mora za 2022. godinu koje je ranije ove godine objavila američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Grenland
Grenlandfoto: EPA

U izveštaju se navodi da se na obalama u SAD-u u narednih 30 godina može očekivati ​​porast nivoa mora od 25 do 30 centimetara, što će prouzrokovati 10 puta češće poplave zbog plima i omogućiti širenje olujnih udara dublje u unutrašnjost.

Grenland ima toliko leda da bi, ako se otopi, mogao podići globalni nivo mora za otprilike 7 metara.

To je drugi najveći ledeni pokrivač na svetu posle onog na Antarktiku i pokriva 80 odsto ostrva.

Naučnici iz Belgije, Danske, Finske, Norveške, Holandije, Švajcarske i SAD sproveli su studiju koristeći satelitska merenja gubitaka leda sa Grenlanda i oblika ledene kape između 2000. i 2019. godine.

Kurir.rs/CNBC/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track