PRVI PUT ZA 70 GODINA: Kraljica se neće vratiti u London da imenuje novog britanskog premijera! Oglasila se Bakingemska palata
Foto: Profimedia

presedan

PRVI PUT ZA 70 GODINA: Kraljica se neće vratiti u London da imenuje novog britanskog premijera! Oglasila se Bakingemska palata

Planeta -

Kraljica Elizabeta neće moći da otputuje u London da primi Borisa Džonsona i njegovog naslednika u Bakingemskoj palati sledećeg utorka, potvrdili su danas kraljevski zvaničnici koji su rekli da će je političari posetiti u Balmoralu.

To je prvi da se događa tokom njene 70-godišnje vladavine.

Iz Bakingemske palate su otkrili da će 96-godišnja kraljica primiti Džonsona zajedno sa Liz Tras ili Rišijem Sunakom u svoju rezidenciju u Škotskoj, gde je na tradicionalnoj letnjoj pauzi, prenosi Dejli mejl.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: Twitter/Boris Johnson

Kraljica Elizabeta II primiće sledećeg premijera Velike Britanije u Balmoralu, a ne u Bakingemskoj palati – što je prvi put u istoriji njene 70-godišnje vladavine.

Liz Tras
Liz Trasfoto: Ian Davidson / Alamy / Alamy / Profimedia

Džonsonu nije preostalo ništa drugo nego da se povuče sa mesta lidera Konzervativne stranke početkom jula posle višemesečnih skandala koji su potresli njegovu vladu i doveli do desetina ministarskih ostavki.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Njegov odlazak sa premijerskog mesta pokrenuo je takmičenje u liderstvu koje je dovelo do toga da je širok krug kandidata smanjen na dvoje: ministarku spoljnih poslova Liz Tras i bivšeg kancelara Rišija Sunaka.

Njih dvoje su proveli leto pokušavajući da zadobiju naklonost 160.000 članova stranke.

Rezultat tog glasanja biće objavljen u ponedeljak. Kao lidera najveće stranke u parlamentu, pobednika će pozvati kraljica da formira sledeću vladu i postane njen 15. premijer.

Palata je citirala da kraljica ima "epizodične probleme sa mobilnošću", ali je su odbili da otkriju dalje detalje pozivajući se na poverljivost.

Ovi tekući problemi, sa kojima se suočavala skoro godinu dana od kratkog boravka u bolnici prošlog oktobra, takođe su omeli druge prilike, uključujući njenu proslavu platinastog jubileja u junu.

Kurir.rs/CNN/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track