ZATVORSKE KAZNE ZA ONE KOJI SU SVOJE SNAJE DOVELI DO SAMOUBISTVA: Žene oduzimaju sebi živote zbog PAKLA kroz koji prolaze
Ilustracija, Foto: Profimedia

patnja

ZATVORSKE KAZNE ZA ONE KOJI SU SVOJE SNAJE DOVELI DO SAMOUBISTVA: Žene oduzimaju sebi živote zbog PAKLA kroz koji prolaze

Planeta -

Zajedno sa svoje dvoje male dece Sanat Gaforova skočila je u reku Sir Darju, u blizini njene kuće u severnom Tadžikistanu, nakon što je navodno pet godina trpela zlostavljanje članova porodice svog supruga.

Tela 27-godišnje majke i njene dece pronađena su sutradan, 30. juna, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Tužioci u regiji Sughd optužili su njenu svekrvu, Mahbubu Saidolimovu, da ju je navela na samoubistvo, što je krivično delo kažnjivo i može se dobiti do osam godina zatvora.

-Od početka braka (2017.), Gaforova se suočavala sa maltretiranjem od strane svekrve i drugih članova porodice njenog supruga koji su je često verbalno zlostavljali i vređali, rekao je novinarima tužilac Furkat Hojazoda.

zlostavljanje
zlostavljanjefoto: Shutterstock

-Takođe su je povremeno tukli, dodao je.

Porodica njenog muža negira optužbe.

Tadžikistanski sudovi nedavno su osudili nekoliko članova muževljeve - i muškarce i žene, jer su naveli svoje snaje da izvrše samoubistvo podvrgavajući ih emocionalnom i fizičkom zlostavljanju, uvredama i izazivanju sukoba između muževa i žena.

Aktivisti i Državni komitet za žene i porodična pitanja u Tadžikistanu već dugo upozoravaju na negativne uloge koje su roditelji imali u bračnim krizama ili čak raspadu brakova njihovih sinova.

Centar za žene Gulrukhsor, koji pruža usluge pravnih i drugih saveta kao i privremeno sklonište za žrtve nasilja u porodici, tvrdi da otprilike polovina žena koje traže pomoć grupe krivi svoju svekrvu ili svekra za većinu svojih bračnih problema.

zloastavljanje
zloastavljanjefoto: Shutterstock

Desetine mladih žena u Tadžikistanu oduzele su sebi život zbog bračnih problema poslednjih godina. Neki od njih, poput Gaforove, tragično su okončali i živote svoje dece.

U prošlosti, agencije za sprovođenje zakona često su nalazile muževe odgovorne za nasilje u porodici i dovođenje njihovih supruga do samoubistva.

Ali poslednjih godina, tadžikistanski tužioci su skrenuli pažnju na uloge koje pojedini članovi muževljeve porodice imaju u brakovima koji završe smrću žena.

U Tadžikistanu, gde porodice često žive u porodičnim kućama, neki roditelji se preterano mešaju u brakove svojih sinova. Tadžikistanska tradicija nalaže da u svakom sukobu sinovi staju na stranu svojih roditelja, jer se stavljanje na stranu supruge smatra slabošću.

Neki od problema u takvim domaćinstvima povezani su sa finansijskim pitanjima. Uz mizerne penzije i nedostatak drugih socijalnih usluga, mnogi stariji roditelji gotovo u potpunosti zavise od podrške svoje dece.

Takođe, mnoge porodice neretko tretiraju svoje snaje kao neplaćene sluškinje odgovorne za obavljanje kućnih poslova i brigu o svojim muževima i njegovim roditeljima.

'Da drugi obrate pažnju'

U prvom poznatom krivičnom predmetu protiv porodice muža, okružni sud u Sangvoru, jednom od najkonzervativnijih delova zemlje osudio je Zuhru Jurabekovu (63) na pet i po godina zatvora jer je navela svoju snaju na samoubistvo.

Žena je delimično priznala krivicu za smrt 21-godišnje Farize Hujanazar, koja je sebi oduzela život posle samo dve godine braka. Hujanazar, koja je imala jednogodišnjeg sina, navodno je rekla da više ne može da se nosi sa uvredama, kritikama i poniženjima koje je pretrpela od svoje svekrve.

Nesvakidašnjom odlukom, sudija je naredio da se suđenje održi na otvorenom uz prisustvo lokalnog stanovništva kako bi se "poslala snažna poruka" drugim nasilnim porodicama.

Do tog slučaja došlo je nakon što su ženski komitet i njegova regionalna odjeljenja prijavili značajan porast broja pritužbi koje su podnele žena navodeći kao razlog grubo postupanje porodica u koje su otišle kada su se udale..

Samo u južnom regionu Katlona, vlasti su tada saopštile da tretiraju više od 300 takvih pritužbi.

Nakon izricanja presude u Sangvoru usledilo je još nekoliko sličnih sudskih postupaka, jer se njihov broj znatno povećao u poslednjih godinu dana.

Iako su mnogi slučajevi uključivali svekrve, Emom Zabirov, 64-godišnji stanovnik južnog sela Zarnisor, postao je prvi muškarac u Tadžikistanu koji je završio u zatvoru jer je snaju doveo do samoubistva.

Gulbahor Faromarzova (18) se obesila nakon što je od Zavirova pretrpela "nemilosrdne kritike, prigovaranje i verbalno zlostavljanje", navodi tužilaštvo. Zabirov, koji se izjasnio da nije kriv, osuđen je na pet godina i dva meseca zatvora.

U okrugu Dusti, u provinciji Katlon, zatvoreni su muškarac i njegov sin zbog “okrutnog” postupanja prema svojoj snaji, “mentalnog zlostavljanja” i “prisiljavanja da radi na farmi bez slobodnog dana” tokom letnih vrućina, prenose mediji. Žena se obesila.

U gradu Tursunzoda, Zarkoli Mustonovi je izrečena petogodišnja kazna zatvora zbog emocionalnog zlostavljanja svoje snaje Huršede Holmurodove, studentkinje medicinskog fakulteta.

Holmurodova (25) je sebi oduzela život prošle godine nakon što je popila fatalnu dozu sirćetne kiseline.

U istočnom okrugu Faizobod, roditelji Manore Abdufatoh (25) traže pravdu za svoju ćerku, za koju veruju da ju je porodica njenog muža ubila ili dovela do samoubistva. Njeno telo je pronađeno s ubodnim ranama na stomaku i vratu.

Tužioci su 2. jula rekli da su prve istrage pokazale da je žena izvršila samoubistvo, ali istraga se nastavlja.

Obuka

Prema tadžikistanskim aktivistima, mnogi slučajevi porodičnog zlostavljanja ostaju neprijavljeni jer se žene plaše stigme vezane za razvod.

Zajednička studija iz 2016. koju su sproveli ženski komitet, lokalna istraživačka organizacija i britanska grupa Oksfam zaključila je da 97 odsto muškaraca i 72 odsto žena u Tadžikistanu veruje da žena mora da toleriš nasilje u porodici kako bi održala svoju porodicu na okupu.

Vlasti kažu da rade sa kvartovskim odborima i verskim ličnostima na rešavanju ovog tragičnog društvenog problema.

Ženski centar Gulrukhsor je ove godine sproveo više od 70 obuka na kojima je učestvovalo oko 700 roditelja oženjenih sinova sa ciljem da se smanji nasilje u porodici.

Grupa je takođe obučila 350 članova kvartovskih odbora i 70 policajaca koji se bave pitanjima nasilja u porodici.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track